Valutele din Europa emergenta s-au depreciat, dupa respingerea unui plan de salvare pentru regiune

Luni, 02 Martie 2009, ora 16:46
1261 citiri
Valutele din Europa emergenta s-au depreciat, dupa respingerea unui plan de salvare pentru regiune

Monedele din Europa emergenta s-au depreciat luni, urmand unei scaderi cu peste 2% a cotatiei forintului, dupa ce liderii europeni au refuzat sa aprobe un plan de salvare pentru intreaga regiune, in cadrul unui summit de la sfarsitul saptamanii trecute, relateaza Reuters.

Respingerea solicitarilor Ungariei, pentru un plan de 180 miliarde euro de sustinere a regiunii estice, a redus sperantele legate de un acord mai larg care sa vizeze intreaga zona si care sa calmeze nelinistile ce au dezechilibrat unele dintre cele mai stabile economii.

Valutele, creditele si bursele din Europa Centrala au fost afectate de ingrijorarile legate de cresterea economica, de banci si de dependenta de finantare externa, iar Ungaria si Letonia au cerut deja ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI).

"Perceptia pietei valutare asupra summitului ar trebui sa fie clara: UE a dovedit din nou ca este incapabila de a da un raspuns coordonat la criza", a anuntat Commerzbank intr-un comunicat.

Banca centrala a Letoniei a anuntat luni ca a cheltuit 40 milioane euro ca sa cumpere moneda nationala saptamana trecuta, pentru prima data cand banca centrala ia decizii pentru sustinerea monedei, de cand Letonia a primit in decembrie un pachet de salvare de la Fondul Monetar International (FMI).

Investitorii, de asemenea, si-au diminuat pozitiile mai riscante de pe piata, in contextul in care ingrijorarea pentru sectorul financiar a fost accentuata de o emisiune masiva de titluri de catre HSBC si de stirile ca guvernul american este pe cale de a acorda un nou ajutor asiguratorului AIG ce se confrunta cu probleme.

Forintul s-a depreciat la 306,1 unitati per euro, in scadere cu 2,2%, comparativ cu nivelul de la inchiderea ultimei sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta, dar nu a mai ajuns la nivelul minim record de 310 forinti/euro.

Zlotul s-a depreciat cu 1,5%, la cotatia de 4,745 zloti/euro, iar coroana ceheasca a coborat cu 0,8%, la 28,34 coroane/euro.

Monedele din regiune s-au depreciat pana la un nivel minim record anul acesta, ca urmare a datelor economice ce indica o inrautatire a situatiei si a ingrijorarilor din cauza dependentei masive a unor state, fata de creditarea externa.

"Problemele ce provin din Estul Europei vor crea presiuni asupra euro", potrivit unui studiu al Commerzbank.

In Romania, una dintre cele mai expuse economii din regiune din cauza deficitului de cont curent amplu, leul s-a tranzactionat sub influenta speculatiilor ca banca centrala ar putea interveni pe piata, spun dealerii, citati de Reuters.

Pietele, de asemenea, nu au mai luat in considerare stirile de la sfarsitul saptamanii trecute despre lansarea unui program de credite de 24,5 miliarde euro, care sa grabeasca finantarea pentru afacerile afectate de scaderea cererii din zona euro afectata de recesiune. Oficialii si analistii spun ca regiunea are nevoie de mai multi bani.

"Vineri, forintul s-a apreciat ca urmare a sperantelor ca regiunea sa primeasca mai multi bani de la Uniunea Europeana (UE)", a declarat un dealer valutar, adaugand ca vestile de la summitul liderilor europeni de la sfarsitul saptamanii sunt negative.

Actiunile s-au depreciat luni, reflectand pierderile din Europa Occidentala determinate de temerile pentru sectorul financiar.

Bursa de la Praga a coborat cu 1,5%, iar cea de la Varsovia, mai amplu. Asupra cotatiei titlurilor bancare s-au exercitat presiuni, dupa ce Morgan Stanley a renuntat la mai multe tinte de pret, afirmand ca este prudent in ceea ce priveste regiunea.

Autoritatile de reglementare s-au confruntat cu probleme in ceea ce priveste eradicarea imaginii care priveste regiunea unitar, in conditiile in care analistii spun ca tari ca Polonia sau Cehia sunt mai rezistente la criza decat Statele Baltice, Ungaria, Romania si Ucraina, dintre care ultima nu este membra a Uniunii Europene.

Multe voci spun, de asemenea, ca investitorii nu vor face diferentieri pana cand regiunea nu isi asigura un pachet mai amplu pentru a sustine increderea.

Zlotul s-a depreciat cu 13% anul acesta si a pierdut o treime din valoare fata de euro, comparativ cu nivelurile record de vara trecuta.

Forintul s-a depreciat cu aproape 14% in 2009, in timp ce coroana ceheasca a pierdut 5,6%, iar leul, cu 6,8%. 

#cotatii, #depreciere, #monede, #plan, #salvare , #stiri AIG