Wall Street Journal: Barroso se implica in lupta politica din Romania

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 15:57
1902 citiri
Wall Street Journal: Barroso se implica in lupta politica din Romania

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a implicat vineri in disputa politica din Romania referitoare la cine ar trebui sa fie desemnat premier, declarand ca poporul roman a facut "o alegere clara" la scrutinul legislativ din 9 decembrie, prin sustinerea coalitiei actualului prim-ministru Victor Ponta.

Publicatia americana aminteste ca Ponta este implicat intr-o disputa politica apriga cu presedintele Traian Basescu, inca de la preluarea mandatului de premier, in mai, si ca, in vara, coalitia lui Ponta a incercat, dar nu a reusit sa-l demita pe seful statului.

In ciuda unei victorii importante pentru coalitia premierului Ponta, presedintele are dreptul sa desemneze un candidat la postul de prim-ministru, desi acesta trebuie aprobat de catre Parlament. Potrivit sursei citate, Basescu a refuzat in repetate randuri sa spuna daca il va desemna pe Ponta sa conduca noul guvern.

Intr-o declaratie data publicitatii vineri, dupa publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor din 9 decembrie, presedintele Comisiei Europene a transmis un semnal clar ca Bruxelles-ul considera ca Victor Ponta ar trebui sa ramana seful guvernului, apreciaza Wall Street Journal.

"Presedintele Barroso il felicita pe Victor Ponta pentru victoria sa electorala si a coalitiei USL. Poporul roman a facut o alegere clara, intr-un mod democratic. Presedintele Barroso asteapta cu nerabdare sa lucreze cu premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu in timpul viitorilor ani plini de provocari, pentru promovarea reformelor necesare in interesul Romaniei si al Europei", se arata in comunicatul de presa dat publicitatii vineri.

Executivul european a fost acuzat de sustinatorii lui Victor Ponta ca i-a luat partea lui Traian Basescu in timpul referendumului din vara pentru demiterea presedintelui.

Comisia Europeana l-a criticat public pe Ponta pentru o serie de decizii care i-au facut pe investitori sa-si vanda actiunile din Romania si pe autoritatile de la Bruxelles sa avertizeze ca anii de reforme democratice se afla in pericol, mai scrie Wall Street Journal.

Cu toate acestea, oficialitati europene spun ca raspunsul prompt al lui Victor Ponta la critici a sporit increderea fata de el. O oficialitate europeana a comentat vineri ca declaratia lui Barroso este, intr-adevar, un avertisment din partea Bruxelles-ului potrivit caruia presedintele Basescu nu ar trebui sa arunce Romania intr-o noua criza politica.

Saptamana trecuta, Ponta a inregistrat "o victorie covarsitoare", a declarat oficialitatea europeana, potrivit Wall Street Journal, aceeasi oficialitate adaugand ca, "in esenta, (Barroso) spune ca acum (Basescu) ar trebui sa desemneze aceasta persoana (pe Ponta)" ca prim ministru.

Totusi, tot in declaratia de vineri a lui Barroso exista si un avertisment la adresa lui Ponta. In comunicatul de presa, Barroso a spus ca saluta "angajamentul tuturor actorilor politici pentru consolidarea statului de drept si respectand echilibrul puterilor in stat", mai noteaza Wall Street Journal.

#sprijin Barroso Ponta, #implicare presedinte CE Romania, #conflict Ponta Basescu, #semnal Bruxelles Romania , #Rezultate vot