Alegeri parlamentare 2012: De ce nu exista Bursa in programele de guvernare ale USL si ARD

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 11:55
2454 citiri
Alegeri parlamentare 2012: De ce nu exista Bursa in programele de guvernare ale USL si ARD

Programele de guvernare ale USL si ARD nu contin nicio mentiune despre Bursa Romana de Valori sau privatizarea marilor companii de stat la Bursa. Analistii contactati de Business24 explica de ce.

Cu toate ca in protocolul semnat de FMI si statul roman exista mentiuni specifice cu privire la marile companii de stat care trebuie listate partial la bursa, formatiunile politice din Romania ignora Bursa de la Bucuresti.

In ultima scrisoare de intentie se arata ca vor fi scoase la vanzare actiuni la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie. Printre companiile de stat care trebuie privatizate, se numara Oltchim, Romgaz, Tarom si Transgaz. O alta companie de pe lista privatizarilor era CFR Marfa, care ar fi trebui sa aiba loc pana la finele anului prin oferta publica initiala sau catre un investitor strategic.

Desi un punct important in programul convenit cu FMI, privatizarea companiilor de stat nu se afla pe agenda coalitiilor de guvernamant. Analistii contactati de Business24 au pareri impartite, cand vine vorba despre acest subiect.

Ionel Blanculescu si Ilie Serbanescu cred ca Bursa nu se afla pe lista programelor de guvernare din motive obiective si valabile. In schimb, Constantin Rudnichi sustine ca privatizarea companiilor de stat ar trebui sa se faca prin Bursa, datorita transparentei acestei metode.

Ionel Blanculescu

"Nu este in interesul statului sa listeze companiile de stat pentru ca valorile actiunilor se situeaza undeva la 20% din valoarea lor adevarata", a declarat pentru Business24 analistul Ionel Blanculescu.

Potrivit analistului, valoarea prezenta de pe Bursa a companiilor este cu mult mai mica decat valoarea initiala. Spre exemplu, actiunile Transelectrica s-au tranzactionat initial cu 45 de lei, iar in prezent se tranzactioneaza cu aproximativ 12 lei.

"Este contraproductiv pentru stat sa isi listeze companiile, pentru ca scopul statului nu este neaparat sa incurajeze Bursa. Ea este doar un efect al activitatii economice. Rolul statului este de a-si maximiza participatiile", spune Blanculescu.

"Scopul lor nu este sa le dam pe Bursa cu 10%, unde niste baieti sa se joace de-a cumparatul si de-a vandutul".

"Nu bursa este obiectivul statului. Bursa este o reflectarea a economiei. Este o piata de unde te duci sa obtii bani. Acesta este scopul bursei, nu este pentru joc, ci pentru finantare"

Potrivit analistului, in momentul in care Bursa de la Bucuresti va putea sa ofere conditii de finantare corespunzatoare, atunci companiile vor lua in considerare finantarea prin intermediul pietei de capital.

Companiile de stat se vor duce la Bursa "numai daca ar primi ordin, iar un astfel de ordin ar fi total ineficient pentru stat. Din acest motiv, Guvernul tot amana, ceea ce este foarte bine", a spus Ionel Blanculescu.

Ilie Serbanescu

Analistul Ilie Serbanescu crede ca formatiunile politice au dat dovada de o doza de realism, in momentul in care au ignorat subiectul "bursa" in programele lor de guvernare.

"Mie mi se pare ca au fost realisti, pentru ca Bursa nu exista. Nici nu prea vad cum ar exista", a declarat Ilie Serbanescu pentru Business24.

"Bursa exista pentru a finanta economia. Bursa este o piata alternativa fata de piata bancara. Finantarea prin Bursa e mai ieftina. La noi exista de aproape 20 de ani, dar n-am auzit pe nimeni sa se finanteze. Am inteles ca sunt 12.000 de investitori care isi freaca banii cand colo, cand colo. Asta nu-i Bursa".

Potrivit analistului, marile companii de stat n-au cum sa revitalizeze Bursa, pe care nu statul ar trebui s-o ajute sa iasa din impas, ci companiile private. Insa, companiile straine prefera sa lucreze pe burse straine, spune Serbanescu.

"In esenta, e condamnabil ca nicio forta politica nu se gandeste la aceasta chestiune, adica la Bursa, dar intr-un anumit plan este o chestiune de realism politic", a spus analistul.

"Nu putem aplica Romaniei cliseele sau criteriile de tara de tip bursier, pentru ca suntem subdezvoltati si avem alte prioritati. Acolo ar trebui cautate solutii. In programele respective, nu gasim nici macar aceste solutii".

Constantin Rudnitchi

Constantin Rudnitchi apreciaza ca ingrijorator faptul ca Busa nu este mentionata in programele de guvernare.

"Faptul ca se scrie putin sau deloc despre ce s-ar dori pentru incurajarea Bursei de Valori este ingrijorator, pentru ca politicienii, decidentii, nu se uita catre piata de capital din Romania intr-un moment in care ea ar avea nevoie sa primeasca un impuls", a declarat analistul Constantin Rudnitchi pentru Business24.

In opinia analistului, pachetele minoritare ale companiilor de stat trebuie vandute doar prin Bursa, cea mai transparenta metoda.

"Cu anumite limite, ar trebui folosita Bursa de Valori si pentru anumite incercari de vanzare a unor pachete majoritare", spune Rudnitchi. El s-a referit la Oltchim, care ar putea fi privatizata prin intermediul Bursei de la Bucuresti.

"As prefera o varianta transparenta, cum este Bursa, in locul uneia in care statul castiga mai multi bani sau in locul unei in care investitorii isi asuma mai multe lucruri, care pana la urma se fac sau nu se fac".

Bursa din Romania a avut de suferit, in acest an, din cauza intarzierii privatizarilor anuntate, ca parte a acordului cu Fondul Monetar International. Cu mici exceptii, cum ar fi Transelectrica, statul a hotarat sa nu realizeze privatizarile promise, invocand faptul ca nu este un moment prielnic inpiata.

Situatia BVB este cu atat mai delicata, cu cat trei case mari de brokeraj au parasit piata de capital locala. Tendinta a fost inceputa de ING Bank, al doilea intermediar de pe bursa, cu un rulaj de aproximativ 330 milioane de euro pe piata actiunilor.

ING isi inchide toate operatiunile de brokeraj si conexe (oferte publice, finantari corporative) la nivel mondial, decizia facand parte din strategia de business adoptata la nivelul grupului.

Vesti proaste pentru piata de capital: ING inchide operatiunile bursiere de la Bucuresti

Dupa ING, a urmat Unicredit CAIB Securities al patrulea intermediar de la BVB in acest an, cu un rulaj de 1,13 miliarde lei si o cota de piata de 6,63%.

UniCredit CAIB Securities a hotarat iesirea de pe piata serviciilor de capital, la o luna de la anuntul ING.

Inca un soc pentru BVB: Dupa ING si Unicredit paraseste piata de brokeraj

Brokerii explica plecarea acestor case de brokeraj si prin lipsa interesului de a privatiza companiile de stat. Directorul Certinvest, Eugen Voicu, a declarat recent pentru Business24 ca daca statul nu se va reveni la programul listarilor, Romania ar putea pierde definitiv "acest tren". Mai mult, in opinia lui Voicu, piata de capital locala ar fi trebuit sa urmeze modelul polonez.

Voicu, Certinvest: Amanarea privatizarii companiilor de stat alunga marii brokeri de pe BVB

#program guvernare Bursa Bucuresti, #BVB listare companii stat, #BVB program guvernare USL ARD , #Stiri Alegeri Parlamentare 2012