Corlatean: S-au luat masuri pentru prevenirea turismului electoral in sectiile din strainatate

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 10:51
1333 citiri
Corlatean: S-au luat masuri pentru prevenirea turismului electoral in sectiile din strainatate
Sursa: Gandul.info

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, declara ca autoritatile au facut demersurile necesare in vederea prevenirii si combaterii fraudelor in sectiile de votare din strainatate, inclusiv a turismului electoral.

"Fac un apel la cetatenii romani care vor vota in strainatate, sa isi exercite acest drept cu buna credinta si strict in limitele legii. Tin sa precizez ca autoritatile romane au intreprins demersurile necesare in vederea prevenirii si combaterii fraudelor electorale, inclusiv a turismului electoral, luand mai multe masuri, cum ar fi verificarea bazelor de date continand datele de intrare-iesire in tara la frontiere cu statele unde acest lucru este obligatoriu conform standardelor Schengen" , afirma Corlatean, potrivit unui comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

De asemenea, el a reiterat apelul adresat "membrilor Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei de a nu se angaja, sub nicio forma, in activitati ce exced competentelor pe care le au si de a avea o conduita echidistanta, specifica Ministerului Afacerilor Externe".

Ministerul Afacerilor Externe a luat masurile legale organizatorice pentru buna desfasurare a procesului de votare in strainatate, in conformitate cu standardele democratice consacrate in materie electorala, mai afirma comunicatul mentionat.

Cetatenii romani aflati in tranzit in afara tarii, fara a avea resedinta sau domiciliul in strainatate, nu pot vota la alegerile parlamentare de duminica, 9 decembrie, in cele 306 sectii de votare care vor functiona in afara tarii, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, secretar general al MAE.

"Cum se intampla si in tara, nu poti sa votezi decat daca ai domiciliul intr-o anumita parte. Asa si in strainatate, legea este foarte clara, poti sa votezi numai daca ai resedinta intr-o anumita tara, cei care se afla in tranzit nu pot sa voteze. Cei care au un drept legal de locuire pot sa voteze. (...)Vorbim de lege, care este foarte clara. Sectii se fac acolo unde sunt comunitati, legal este sa votezi acolo unde ai resedinta", a afirmat Cazanciuc, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, Cazanciuc a subliniat ca procedura de vot va fi aceeasi ca si la alegerile legislative din 2008, iar romanii aflati in strainatate pot afla despre modul in care pot vota si documentele necesare prin care isi pot atesta domiciliul sau resedinta in strainatate din informatiile afisate pe site-ul MAE, precum si pe cele ale misiunilor diplomatice.

"Pentru a facilita accesul la informatii, dincolo de cele aflate pe site-ul MAE, fiecare misiune are informatii specifice mai ales in ceea ce inseamna dovedirea dreptului de resedinta intr-un anumit stat, fiind vorba de vot pe colegiu, importanta este resedinta intr-un anumit stat. Exact ca si in tara, nu poti sa locuiesti la Bucuresti si sa votezi la Suceava, decat daca incalci legea", a subliniat oficialul MAE.

MAE a organizat in afara tarii 306 sectii de votare in 95 de state, la fel ca si la referendumul din 29 iulie, lista acestora putand fi consultata la sectiunea dedicata alegerilor parlamentare 2012 de pe site-ul ministerului.

#turism electoral alegeri parlamentare, #masuri impotriva turismului electoral, #alegeri parlamentare 2012 , #Stiri Alegeri Parlamentare 2012