Va aduce victoria confortabila a USL si stabilitatea politica asteptata de mediul de afaceri?

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:00
2634 citiri
Va aduce victoria confortabila a USL si stabilitatea politica asteptata de mediul de afaceri?

Pietele financiare ar putea fi din nou date peste cap de o eventuala instabilitate politica, sustin analistii financiari. Care sunt conflictele care ar putea tulbura apele?

USL obtine aproape 60% din voturile romanilor, victorie zdrobitoare impotriva celorlalte formatiuni politice. Rezultatele asigura o majoritate parlamentara solida, ce ar trebui sa echivaleze cu stabilitate politica. Totusi, dupa anuntul primelor estimari dupa iesirea de la vot, premierul Victor Ponta a invitat UDMR la negocieri pentru a avea majoritate constitutionala.

De cealalta parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti, ca la nivelul partidului este o "retinere foarte mare" fata de ideea cooptarii UDMR intr-o guvernare alaturi de USL, precizand ca in urma sedintei conducerii PNL, a reiesit ca nu este agreata o astfel varianta.

USL, o majoritate solida?

Cat de greu vor cantari aceste discutii in contradictoriu in mentinerea unei majoritati parlamentare?

Anlistii contacti de Business24 cred ca discutiile din interiorul USL nu ridica probleme pentru stabilitatea de care are nevoie Romania.

"Cred ca aceste discutii din interiorul USL vor fi repede depasite si va fi gasita o solutie. Nu cred ca este un punct serios de blocaj. Mai mare semn de intrebare este legat de numirea lui Ponta in functia de premier", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia.

Parerea lui este impartasita si de analistul politic Cristian Parvulescu. Acesta din urma crede ca o eventuala alianta cu UDMR este benefica imaginii Romaniei.

"Alianta cu UDMR nu are niciun fel de legatura cu problemele interne din cadrul USL. Are legatura cu celalalt conflict, mult mai serios, cu disputele cu presedintele Basescu in masura in care refuza sa nominalizeze primul ministru propus de USL.

Pentru a avea o majoritate care sa ii reduca marja de manevra lui Basescu a fost facuta aceasta propunere, care din punctul meu de vedere ar trebui sa linisteasca pietele financiare si nu sa le tulbure, pentru ca in felul acesta, Romania, fata de alte tari din zona, poate sa demonstreze deschidere catre democratia consociativa, care permite negocierea interesului general de catre diferitele grupuri. Este nevoie de UDMR pentru a avea pace etnica si compromis", a precizat Cristian Parvulescu, pentru Business24.

Conflictul Ponta-Basescu, adevaratul risc pentru pietele financiare

De cealalta parte, acutizarea conflictului intre presedintele Traian Basescu si premierul Ponta prin numirea unui alt prim-ministru decat cel propus de partidul care a obtinut majoritatea parlamentara, ar putea tulbura linistea de pe pietele financiare.

Cristian Parvulescu crede ca presedintele se afla in cea mai dificila situatie din intreaga lui cariera politica, o decizia gresita a acestuia putand genera o noua criza politica, ce ar putea fi aspru sanctionata de pietele financiare.

"Daca va impinge Romania in criza va fi responsabilitatea lui Traian Basescu. Romania va fi sanctionata rapid de pietele financiare dar cel care va genera criza politica va fi Traian Basescu.

Sunt foarte multe zvonuri, insa depinde foarte mult de Traian Basescu daca va continua pe linia pe care o anunta saptamana trecuta sau se va replia tinand cont de situatie. Basescu este intr-unul din cele mai dificile momente din cariera sa politica. Parerea mea este ca acum se afla intr-o situatie mai dificila decat atunci cand a fost suspendat pentru ca atunci putea sa revendice un fel de legitimitate. Dar, in prezent, multi dintre sustinatorii sai la nivel international au fost siderati de rezultatul alegerilor si au inteles ca exista un sentiment la nivelul societatii romanesti de care nu poti sa nu tii cont", a adaugat Parvulescu.

Si Dochia este de parere ca presedintele nu are un "as in maneca" dupa rezultatele alegerilor parlamentare.

"La modul in care functioneaza lucrurile, Traian Basescu nu cred sa aiba un as in maneca. Cred ca este constient ca nu este vorba de numirea unui premier ci si posibilitatea trecerii prin parlament a unui guvern format sub un alt nume. In zilele urmatoare vor fi clarificate aceste conflicte. Nu vad de ce pietele financiare ar reactiona", a precizat Dochia.

Ce trebuie sa faca noul guvern?

Analistul a subliniat si importanta masurilor pe care le va lua noul guvern. El a enumerat printre deciziile care ar putea influenta pietele financiarea numele ministrilor noului cabinet si programul de guvernare.

"Cred ca in primul rand conteaza si numele celor care vor ocupa functii cheie: de exemplu ministru de Finante, dar in al doilea rand conteaza programul cu care se va prezenta in parlament guvernul. Cred ca in al treilea rand, cu o foarte mare pondere va conta un acord cu Fondul Monetar International. De obicei, un acord cu FMI da incredere pietelor", a adaugat analistul economic Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri parlamentare USL, #reactii alegeri parlamentare, #piete financiare alegeri parlamentare, #conflicte politice piete financiare , #Stiri Alegeri Parlamentare 2012