A cata oara canta Cocosul la Cotroceni ?

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 00:28
3821 citiri
A cata oara canta Cocosul la Cotroceni ?

Scandalul legat de aprovizionarea combinatului de aluminiu de la Slatina cu energie electrica ieftina a ajuns din nou la Cotroceni. Cum miza acestuia nu o reprezinta de fapt contractul dintre Alro si Hidroelectrica, ci lobby-ul facut de Elena Udrea in favoarea Alro, consumatorul roman de energie electrica este supus unei crase dezinformari.

Inainte ca motiunea de cenzura sa fie discutata in Parlament, opinia publica din Romania a fost bombardata sistematic de un sir de asa zise dezvaluiri privind contractele de energie.

In realitate, cu exceptia stenogramelor care il vizau pe sotul Elenei Udrea, Dorin Cocos, marile dezvaluiri nu au fost altceva decat o revenire asupra unor teme amplu dezbatute de presa in urma cu cativa ani si care, ce-i drept, au ramas si acuma in coada de peste.

Despre contractele cu energie electrica ieftina si-au dat cu parerea absolut toti neavenitii, fara ca vreun specialist din sectorul energetic sa fie consultat.

In fine, cum scopul scandalului viza un atac direct la adresa presedintelui Traian Basescu, adevarata fata a relatiilor contractuale dintre Hidroelectrica si Alro Slatina a fost lasata intentionat la o parte.

Fara discutii, interventia lui Dorin Cocos in favoarea Alro, prin intermediul sotiei sale care la vremea respectiva era sefa cancelariei prezidentiale, este o noutate. Asta ne poate duce cu gandul la faptul ca domnul Cocos, un apropiat mai vechi al presedintelui Basescu, se poate sa fi avut si alte actiuni de lobby de genul celei amintite, lucru ce poate fi la un moment dat condamnabil.

Cu toate acestea, presedintele Basescu s-a abtinut de la orice comentarii, ceea ce ma duce cu gandul la scena biblica in care Isus il avertizeaza pe Petru ca urmeaza sa-l tradeze.

In Evanghelia dupa Marcu se spune ca, pe cand sedeau la masa si mancau, Isus a zis: "Adevarat va spun ca unul din voi, care mananca cu Mine, Ma va vinde.".

Apoi, Mantuitorul i se adreseaza direct lui Petru, caruia ii spune: "Adevarat iti spun ca astazi, chiar in noaptea aceasta, inainte ca sa cante cocosul de doua ori, te vei lepada de Mine de trei ori.". Asa s-a si intamplat in acea noapte de dinaintea rastignirii lui Isus.

Acuma, nu stiu daca la un nou cantat al "Cocosului", presedintele Traian Basescu va gasi de cuviinta sa faca lumina in problema "baietilor destepti" din energie, mai ales ca tocmai el este acela care a sesizat pentru prima data puterea lor in societatea romaneasca.

Pana atunci insa, imi permit sa fac cateva precizari in privinta contractului dintre Alro si Hidroelectrica, precizari necesare in contextul in care pana acuma s-au spus cu deosebire numai minciuni.

In mod normal, orice guvern din lume care doreste sa aiba un producator de aluminiu, indiferent de natura proprietatii acestuia, este nevoit sa faca anumite concesii in privinta alimentarii cu energie electrica, din foarte multe motive.

Costul energiei electrice in productia de aluminiu acopera pana la 40% din totalul costurilor unui producator.

Pe de alta parte, la un consum de energie atat de mare, pentru orice furnizor, cum este cazul Hidroelectrica, un contract de asemenea anvergura este un mare avantaj. Nu intamplator, Alro Slatina a beneficiat de bonificatii la energie electrica (de 20% si 30%), inca de pe vremea guvernului Vacaroiu.

In momentul liberalizarii pietei de energie electrica, Alro s-a vazut nevoita sa caute alte modalitati de a-si procura energia electrica mai ieftin fata de pretul mediu al pietei, oferind in schimbul acestei facilitati plata in avans si mai ales in valuta.

Pe de alta parte, fiind un consumator de energie in banda, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte, Alro este un client dorit de orice mare producator de energie, avand si rolul extrem de important de factor de echilibru in sistemul energetic national.

Acestea sunt doar cateva din argumentele pe care Alro le foloseste atunci cand negociaza un contract. Toate bune pana aici, numai ca, in Romania, tranzactiile cu energie au intrat de cativa ani pe mana unor baieti priceputi (nu destepti), motiv pentru care Alro nu si-a putut negocia direct contractele.

Asa a putut sa apara un Cocos, dupa ce anterior am avut un Energy Holding, adevaratul beneficiar al energiei ieftine de la Hidroelectrica. Dar despre acesta din urma nu se mai spune nimic, pentru simplu fapt ca s-a retras de la Alro exact la momentul oportun.

Spatiul nu-mi permite sa intru pe larg in amanuntele afacerii respective, dar un lucru este cert: daca Alro cumpara energia de la Hidroelectrica pentru a o folosi in ciclul de productie nu putem vorbi in nici un caz de jaf, asa cum s-a afirmat pana acuma.

In cazul in care Alro ar revinde aceasta energie, atunci, sigur, lucrurile iau o alta conotatie. Deocamdata nimeni nu poate demonstra acest lucru. Fara discutii, in contextul unei piete de energie bine reglementata si transparenta, Alro ar putea sa-si procure energia si de aici, pe langa contractele bilaterale pe care le are incheiate.

Cum la noi nimic nu functioneaza dupa regulile corecte ale pietei, sa nu ne surprinda ca cel mai mare consumator de curent din Romania recurge la intermediari pentru a-si asigura necesarul. In aceste conditii, intermediarul trebuie luat la intrebari, in nici un caz cumparatorul.

Daca ne intoarcem cu cativa ani in urma, la momentul deschiderii pietei de energie, vom avea cu siguranta si explicatiile pentru situatia in care s-a ajuns acuma.

Tocmai de aceea, intr-un articol viitor voi incerca sa deslusesc adevaratele substraturi ale contractelor pe care Hidroelectrica le-a incheiat cu Alro si alti 13 mari consumatori, pentru a intelege corect ce se intampla pe acest segment al economiei, incarcat de interese de la un capat la altul.

#alro, #combinat, #cotroceni, #hidroelectrica, #scandal, #slatina , #Editorial