Atentie la "darurile otravite" ale grecilor

Duminica, 29 Mai 2011, ora 22:24
6349 citiri
Atentie la "darurile otravite" ale grecilor

Prin numarul mare de banci elene prezente pe piata romaneasca, Grecia ne-ar putea arata fata nevazuta a adevaratei crize financiare.

Cu toate ca nu a trecut nici macar un an de la semnarea Acordului de imprumut cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana, in valoare de 110 miliarde de euro, Grecia da deja semne de sufocare.

Agentiile de specialitate scad in permanenta ratingurile acestei tari, iar, posibilitatea de a accesa noi imprumuturi devine tot mai limitata pentru guvernul de la Atena.

In ciuda faptului ca este o tara membra a Uniunii Europene si face parte din zona noastra economica de influenta, situatia Greciei nu ingrijoreaza prea mult autoritatile de la Bucuresti.

Nefacand parte din zona euro, unde turbulentele generate de situatia financiara dificila a Greciei se fac tot mai simtite, Romania se vede, probabil, protejata de orice seisme financiare.

Ametiti prea rapid de semnele timide de crestere economica, de asa-zisa iesire din recesiune, guvernantii nostri traiesc o stare de egocentrism, evident, fara a avea si pretentia de a fi "centrul universului".

Grecii cu ale lor, noi cu ale noastre, pare sa fie deviza dupa care privim ceea ce se intampla la mai putin de 1.000 de kilometri distanta de noi.

Din pacate, aceasta indiferenta ne-ar putea costa chiar mai mult decat pe nemti sau francezi, extrem de atenti la situatia din Grecia, chiar daca de pe alte pozitii decat cele ale Romaniei.

Respectivele tari au motive sa fie ingrijorate de batrana Elada, cel putin tot atat pe cat am avea si noi daca am fi ceva mai responsabili.

Capitalul elen prezent in Romania este unul semnificativ, in special pe segmentul bancilor comerciale, unde grecii detin nu mai putin de sase asemenea entitati.

Fara a intra prea mult in amanunte, este cat se poate de evident ca inrautatirea pozitiei actionarului majoritar, acolo in tara lui de origine, se va rasfrange imediat si in activitatea bancilor comerciale prezente in Romania.

Primii afectati vor fi, evident, clientii acestor banci, adica populatia, dupa care va urma statul roman prin faptul ca si-ar reduce drastic incasarile din activitatea respectivelor banci comerciale, dar mai ales prin povara ce ar cadea asupra Fondului de Garantare a Creditelor Bancare, in cazul in care una sau mai multe dintre banci ar avea probleme cu platile.

Departe de mine de a induce ideea de panica in randul cititorilor, dar daca ne place sa spunem ca " de greci trebuie sa te feresti chiar si atunci cand iti fac daruri", in schimb, nu ar trebui sa uitam si o veche zicala romaneasca conform careia "frica pazeste pepenii".

In cei doi ani de criza economica, nici o banca din Romania nu a dat emotii deponentilor si nici nu am asistat la vreun crah bancar asa cum s-a intamplat in urma cu vreo 13-15 ani.

Cu toate acestea, inca ne mai sunt vii in minte falimentele unor importante banci comerciale (ca sa nu mai amintesc de fondurile de investitii), pentru a ne permite sa ramanem pasivi la ceea ce se intampla la altii.

Daca de la Palatul Victoria nu se aude nimic despre Grecia, din pacate, nici Banca Nationala nu a facut prea mari eforturi pentru a ne creste, sau mentine, increderea in bancile grecesti.

De abia zilele trecute, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a catadicsit sa rupa tacerea, spunand ca bancile elene nu au facut rambursari anticipate ale surselor primite din Grecia si ca filialele locale ale bancilor elene au lichiditati suficiente si un nivel de adecvare a capitalului peste media sistemului bancar local.

Sa dea Dumnezeu sa fie adevarat, caci tot asemenea asigurari am primit de la BNR si inainte de prabusirea FNI.

Intrebarea este cum vor reactiona bancile cu capital majoritar elen prezente in Romania, daca Grecia intra in default (incapacitate de plata), asa cum anticipeaza tot mai multi specialisti ?

Cu toate ca are un acord cu FMI si Uniunea Europeana, cum are si Romania de altfel, Grecia este departe de a fi luat masurile dure de reforma care sa duca la un oarecare echilibru al bugetului.

Datoria publica a ajuns la 150% din Produsul Intern Brut, cu toate restrictiile impuse de acordul amintit.

Mai grav este faptul ca Greciei ii este tot mai dificil sa se imprumute de pe pietele externe, lucru ce se va mentine cel mai probabil si in 2012.

Numai ca, Grecia are nevoie de bani ca sa iasa din impas si nu intamplator se vorbeste deja de o refinantare a datoriilor.

Acest lucru este insa extrem de grav pentru toti cei care au de a face cu aceasta tara, fie ca ei sunt in zona euro, fie ca nu, asa cum se intampla cu Romania.

Inca odata, nu vreau sa panichez pe nimeni, dar mie nu-mi poate fi indiferent ceea ce se intampla in Grecia, mai ales in conditiile in care Guvernul si Banca Nationala de la noi tac malc.

Situatia bancilor comerciale cu capital grecesc in Romania este doar una dintre problemele care ar trebui sa ne preocupe, impactul unui esec economic al acestei tari avand insa multe alte conotatii negative.

Intr-un numar viitor o sa incercam sa le analizam si pe acestea, cu atat mai mult cu cat situatia Greciei are prea multe lucruri comune cu situatia din Romania, iar masurile prin care se incearca rezolvarea problemelor grecilor seamana leit de mult cu cele aruncate in carca romanilor.

Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar...
#grecia, #criza financiara, #criza, #grecia faliment, #imprumut fmi, #fmi, #banci, #banci grecia criza, #alexandru moldovan , #Editorial