Bugetul statului a ajuns la mana viciosilor

Luni, 23 Martie 2009, ora 11:34
6258 citiri
Bugetul statului a ajuns la mana viciosilor

Pornind de la o filosofie bugetara in totala contradictie cu evolutiile de pe scena economica, guvernul ataca frontal accizele si taxele pe viciu. Urmatorul domeniu vizat la taxare, pentru cresterea veniturilor bugetare este cel al carburantilor.

Dupa intalnirile pe care le-au avut cu reprezentantii Fondului Monetar International, atat presedintele Basescu cat si primul ministru Boc au tinut sa ne asigure de faptul ca Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) si cota unica de impozitare nu vor fi modificate.

Din experienta de pana acum nu credem ca este cazul sa punem prea multa baza pe afirmatiile celor doi, cu atat mai mult cu cat toate tarile care au un acord cu FMI au fost nevoite sa modifice, intre alte masuri de austeritate, inclusiv una dintre cele doua taxe.

Nu numai aceste aspecte ne starnesc neincrederea in liderii politici ai Romaniei de azi (doi in unul), ci si modelul de la care s-a plecat in gestionarea economiei imediat dupa formarea coalitiei de guvernamant.

In primul rand, logica elementara ne invata ca in situatia in care una sau mai multe premise ale unei concluzii sunt false atunci concluzia nu poate fi altfel. Exemplu cel mai elocvent in acest sens este bugetul de stat si premisele de la care s-a pornit in fundamentarea lui. Nici nu trebuie sa ne surprinda ca dupa numai o luna, bugetul nascut atat de chinuit de catre Cabinetul Boc nu mai are nici o legatura cu realitatea.

Nu stim daca pentru acest lucru o vina o poarta si Comisia de Prognoza, care a intrat serios in balarii cu previziunile pe marginea carora s-a pornit la elaborarea bugetului. Stim insa sigur ca cei ce au luat de bune aceste previziuni, ori nu s-au priceput la economie, ori au avut ceva la rezerva, in cazul in care lucrurile nu ies cum si-au propus. Si iata ca nu ies.

Am spus-o inca de la inceputul anului ca a vorbi despre o crestere economica pentru anul 2009, indifernt de procentul vehiculat, este pur si simplu o naivitate. De la 5% am tot scazut pana la 2,5%, pentru ca acum sa ne trezim la realitate.

Vom avea o asa zisa crestere negativa, care ar putea fi de -1%, in viziunea guvernului, sau de - 4, -5 sau chiar -6%, in viziunea celor de la FMI. Complicat mai era sa anticipam recesiunea ! In sfarsit, la o contractie economica de asa natura aproape nici un indicator din bugetul adoptat pe 2009 nu mai este valabil.

Cand ai descrestere economica nu poti decat sa te gandesti si la un deficit mai mare, nu la acel iluzoriu 2%, implicit la venituri mult mai scazute la nivelul bugetului consolidat. Pe ce se bazeaza atunci tandemul Boc-Basescu, cand afirma ca TVA si cota unica vor ramane batute in cuie. Pai sa vedem.

Taxarea viciilor a devenit, nu numai pentru Romania, una dintre putinele solutii la indemana atunci cand se incearca peticirea veniturilor de la buget. Nici una nici doua, ministrul de finante Gheorghe Pogea a recurs intr-un timp record la aceasta masura, cand si-a data seama ca situatia bugetului e « groasa ».

A crescut, in primul rand, accizele la tigari (de fapt a devansat cresterea lor fata de calendarul stabilit cu Uniunea Europeana), astfel ca pana la sfarsitul anului tigarile se vor scumpi cu aproximativ 50%. Facem precizarea ca la fundamentarea bugetului s-a luat in calcul ca veniturile din accize vor avea ca efect o crestere a incasarilor cu 33%, fata de anul trecut.

Evident, ca toate celelalte prognoze si aceasta s-a dovedit una nefundamentata. Dupa schimbarea tacticii in privinta accizelor la tigari, se spera acuma ca incasarile vor creste cu 83,5%. Practica ne-a demonstrat insa ca, orice crestere nefundamentata a unor taxe duce, de cele mai multe ori nu la cresterea incasarilor, ci la o adevarata explozie a afacerilor in economia neagra.

Va mai amintiti de prohibitia din America, care dupa 13 ani s-a dovedit catastrofala pentru americani? Pe acelasi principiu s-a mers si la alcool, de unde se spera sa se mai scoata venituri in plus. Sigur, guvernul a considerat util sa atace domeniile viciului, pe motivul ca populatia trebuie sa sufere mai putin.

Din nefericire, in perioada de criza, tocmai consumul la cele doua produse creste si preturile mai mari afecteaza nu pe cei cu venituri ridicate, ci tot pe cei cu venituri mai mici. Problema nu este insa asta, ci refugiul in zona contrabandei si, din nou, scaderea veniturilor la bugetul de stat.

Taxa auto, despre care guvernul zice ca s-a redus, este un alt domeniu din care se spera o crestere a veniturilor la buget, in sensul ca se anticipeaza incasari de 1,6 miliarde lei, pentru anul 2009, de trei ori mai mult decat s-a realizat in 2008.

Vi se pare realista o asemenea prognoza ? In nici un caz. Un alt domeniu vizat de suprataxare este cel al carburantilor. Accizele s-am majorat o data la inceputul anului, dar ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, nu exclude o noua majorare a lor, pe considerentul ca romanului ii place sa circule cu masina indiferent de cat de costisitor este acest lucru.

Ei, aici iarasi se greseste. Companiile care produc sau distribuie carburanti sunt intre cele mari contributoare la bugetul de stat. Petrom, spre exemplu, a platit anul trecut la buget 6,5 miliarde lei, numai din taxe si impozite.

Am luat in calcul impozitul pe profit, pe dividende, accizele, TVA si redeventele. Toate acestea au insemnat venituri de 4,5% la bugetul de stat si de 10,7% din veniturile bugetului consolidat. Ei, Petrom este departe insa de a atinge performantele de anult trecut, marcate in primul rand de pretul atins de titei pe pietele internationale.

De altfel, compania se asteapata pentru acest an la o contractie puternica a cererii atat pe segmentul industrial cat si pe cel de retail. Si atunci de unde mai incaseaza domnul Pogea banii de care are nevoie. Situatia este valabila si in cazul celorlalte companii petroliere.

Pentru cetateanul de rand, cresterea accizei se va vedea insa cat se poate de bine, caci el este victima acestei masuri si nu compania producatoare de carburanti. Ne intrebam insa ce se va intampla peste cateva luni, cand bugetul nu-si va completa diferentele de venit nici din cresterea acestor taxe si accize ?

Va urma o noua majorare sau o largire a bazei de impozitare ? Asa cum spuneam, daca se pleaca de la calcule gresite se ajunge la rezultate gresite. Mai putem atunci sa credem in declaratiile guvernantilor in privinta nemodificarii TVA si a cotei unice? 

#accize, #buget, #vicius , #Editorial