Cand Vantu ne ia mintile

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 23:29
5012 citiri
Cand Vantu ne ia mintile

Arestarea patronului media Sorin Ovidiu Vantu ne-a facut sa mai uitam pentru cateva zile de gafele repetate ale guvernului Boc, dar mai ales de atat de nociva remaniere guvernamentala, care a adus in fruntea unor ministere cheie poate cei mai diletanti ministri din ultimii 20 de ani.

Ma feresc sa-l numesc pe patronul fostului Fond National de Investitii "om de afaceri", cum face toata presa, cand el insusi s-a autointitulat in nenumarate randuri "speculant financiar".

Acuma, ce-i drept, limba romana nu face prea mare diferenta intre cele doua notiuni, dar noi, care stim atatea despre Vantu si afacerile sale, putem deosebi graul de neghina fara prea mari eforturi.

Consider, de asemenea, lipsita de relevanta conotatia politica data acestei arestari provizorii, caci, daca ar fi sa judecam drept si fara patima, Sorin Ovidiu Vantu trebuia sa aiba contact cu arestul inca de la prabusirea FNI, pentru care milioane de romani platesc si in ziua de azi.

In fine, ca sa termin capitolul Vantu, nu pot sa nu remarc, totusi, ca trustul de presa preluat de el de la un alt celebru "om de afaceri" din Romania (Silviu Prigoana) si-a casitigat un rol bine meritat in randul mass-media interna, chiar daca nu de putine ori a fost folosit si ca arma politica.

Din pacate, fiecare mare investitie a magnatului de la Roman a avut o stralucire de scurta durata, asa ca o cometa. Dupa trecerea ei, statul s-a trezit cu un mare gol la incasarile ce i se cuveneau, iar angajatii cu inca o iluzie spulberata. Candva, m-am situat si eu printre ei.

Vantu cu ale lui, noi cu ale noastre, mai ales ca ne apropiem cu pasi repezi de anotimpul rece, cand viata de zi cu zi ia conotatii din ce in ce mai cenusii, asemenea zilelor urate si nesfarsite parca, de toamna.

Avem asadar un guvern innoit si un prim ministru ce pare a fi vesnic, precum criza pe care pretinde ca o pastoreste. Sloganul acestei echipe improvizate, nu stiu pe ce criterii, este "intoarcerea la munca" si nu la intins mana la sprijinul social al statului.

Acuma, ce-i drept, in urma cu circa un an, cand criza economica isi arata primii colti veninosi, inclusiv eu sustineam ca e timpul sa ne apucam de treaba. Considerentele mele erau insa cu totul altele decat cele ale guvernul Boc, motiv pentru care mi-am atras si numeroase comentarii critice de la anumiti cititori.

Spuneam atunci ca si romanii pot sa munceasca la fel ca nemtii sau francezii, cu conditia ca organizarea sa fie una cel putin asemanatoare.

Or, guvernul domnului Boc, tocmai la acest capitol este cu piciorul in groapa. Ultimele inventii de natura legislativa ale Cabinetului sunt atat de haotice incat absolut nici un om de buna credinta nu mai poate spera ca prin munca lui cinstita poate contribui la propasirea acestei tari, blestemate de vreo 70 de ani incoace, tocmai de catre conducatorii sai.

Nu am crezut nici in cele mai negre ganduri ca un guvern care greseste de la o saptamana la alta, care emite acte normative ce se bat cap in cap cu cele existente sau anihileaza orice principii de drept isi poate permite sa defileze in continuare la Palatul Victoria, cu pretentia ca este in slujba acestui popor.

Nu imi permite spatiul sa enumar erorile ultimelor ordonante de urgenta, a legii invatamantului, a legii pensiilor sau a legii salarizarii unice, care au dat peste cap intreaga societate romaneasca pentru multa vreme de aici incolo.

Pana la guvernul lui Emil Boc si Traian Basescu, absolut toate echipele perindate la Palatul Victoria si-au facut o religie din a raspunde intereselor de grup inainte de elaborarea unor hotarari de guvern sau ordonante de urgenta.

Au fost situatii in care acestea erau dedicatii pe fata pentru anumite persoane cu influenta in partidul aflat la putere.

Guvernul Boc a incercat si el, in prima faza, sa urmeze exemplul predecesorilor, numai ca, din nefericire pentru clica de partid a cazut criza ca un trasnet peste noi. Si daca nu a mai putut legifera in interesul baronilor proprii, atunci a facut-o in dezinteresul intregii natiuni.

Premierul Boc si subordonatii lui nu sunt rau intentionati, ci mediocri de-a dreptul.

Ministrii remaniati, in speta Berceanu, Videanu sau Vladescu dadeau impresia ca mai stiu cate ceva. Cei numiti in locul lor, sau ramasi din vechiul Cabinet nu dau absolut nici o impresie. Cu exceptia nemuritoarei Elena Udrea, restul sunt nulitati si la propriu si la figurat.

Cu ei nu iesim din criza nici daca vrea Europa sa ne scoata cu forcepsul. Aceasta este marea problema a tarii, stimati cititori si nu arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu. Ce ne pasa noua, milioanelor de romani disperati, de jocurile de culise ale presedintelui Basescu sau ale unei parti a clasei politice?

Ce ne pasa noua daca Vantu plateste anumite polite sau daca in sfarsit a ajuns sa dea socoteala pentru curajul de a trata aceasta tara ca pe mosia lui? Noua trebuie sa ne pese de ceea ce fac cei de la Palatul Victoria, caci de acolo s-a dat totul peste cap.

Vantu sa-si faca binemeritata odihna, iar noi sa iesim din amorteala macar in ceasul al doisprezecelea.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#sorin ovidiu vantu, #arestare, #guvern, #boc, #fni, #criza , #Editorial