Cine a jucat cartea castigatoare: Petrom sau Oltchim ?

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 00:15
4421 citiri
Cine a jucat cartea castigatoare: Petrom sau Oltchim ?

Dupa exact trei ani de la inceperea negocierilor dintre Oltchim si Petrom privind cumpararea, respectiv vanzarea sectorului de petrochimie de la rafinaria Arpechim, cele doua companii au batut palma: Oltchim da 13 milioane de euro pentru activitatile de petrochimie, Petrom incepe marea curatenie in randul activelor care nu fac parte din obiectul de baza de activitate.

Foarte interesant, tranzactia despre care tocmai facem vorbire s-a incheiat vinerea trecuta, exact inainte ca primul ministru desemnat, Emil Boc, sa-si anunte lista noului guvern si, evident, programul de guvernare.

Poate fi o simpla coincidenta, poate fi si altceva, caci, Oltchim este printre putinele societati mari din Romania ramase in proprietatea statului, iar Petrom este cea mai mare companie romaneasca cu capital privat.

Asadar, Petrom a vandut, Oltchim, adica statul roman, a cumparat. La modul teoretic, tranzactia era una asteptata, dat fiind faptul ca activitatile de petrochimie de la rafinaria Arpechim (apartinand Petrom) aveau ca principal beneficiar tocmai combinatul chimic de la Ramnicu Valcea.

Practic, lucrurile sunt ceva mai complicate, fie si pentru simplu motiv ca Oltchim lucreaza in pierdere, iar banii de achizitie a respectivelor active au fost asigurati tocmai de catre Petrom, in urma unui credit bancar in favoarea Oltchim cu garantia Petrom.

O intelegere avantajoasa pentru ambele parti, la prima vedere, cu atat mai mult cu cat Petrom a acceptat si reesalonarea datoriilor Oltchim, in valoare de aproximativ 112 milioane lei, pe o perioada de trei ani, cu plata in rate trimestriale.

Spatiul nu ne permite sa ne referim pe larg la activitatea celor doua companii si, ca atare, ne vom concentra mai mult pe situatia de la Petrom, caci aceasta mare companie a declansat, cu ocazia vanzarii petrochimiei, mare curatenie de iarna.

Nu intamplator, conducerea Petrom a anuntat ca va reduce activitatea, pana la inchidere, si la un alt mare combinat chimic aflat in proprietatea sa (Doljchim), de unde ar putea disponibiliza circa 1000 de angajati.

Intr-unul din articolele mele precedente din Bloombiz spuneam ca privatizarea in Romania are si laturile ei bune, in sensul ca patronul privat poate lua masuri de eficientizare a unei companii altfel decat patronul stat.

Ei, stimati cititori, statul roman a luat decizii gresite nu numai in cazul privatizarii Petrom, ci mai ales inainte de a vinde aceasta companie fanion a economiei romanesti. Cand s-a decis formarea companiei Petrom, in ideea privatizarii, statul roman a introdus in aceasta rafinariile Arpechim si Petrobrazi, exclusiv pe baza unor interese politice.

Firesc ar fi fost ca in Petrom sa intre rafinaria Petrobrazi si Petromidia, care erau cele mai moderne la vremea respectiva si care aveau accesul cel mai bun la rutele de aprovizionare cu materie prima.

Dar, cum un fost prim ministru era tocmai senator de Arges, rafinaria Arpechim a intrat in componenta Petrom, cu tot cu activitatea de petrochimie, care era cu totul altceva decat obiectul de activitate al Petrom.

Si, ca sa puna praful pe toba, in Petrom a intrat si combinatul chimic Doljchim, o alta unitate ce nu avea nimic comun cu activitatile de baza ale unei companii petroliere. Nu intamplator, cand au cumparat Petrom, austriecii de la OMV au recunoscut ca nu au nevoie nici de Arpechim nici de Doljchim si ca, ulterior, vor lua in considerare vanzarea acestora.

De ce nu le-au vandut imediat, va veti intreba? In primul rand pentru ca, dupa preluarea Petrom, piata carburantilor a avut o crestere exploziva, iar capacitatile de rafinare europene au devenit insuficiente.

Brusc, noii proprietari ai Petrom si-au dat seama ca Arpechim mai merita tinuta in viata, pana cand vor aparea noi schimbari majore pe piata petrolului. Si au aparut, odata cu criza economica, cand Romania s-a trezit din nou in postura de a avea capacitati de rafinare excesive.

Pe partea cealalta, in ceea ce priveste combinatul chimic Doljchim, noua conducere a Petrom a gasit solutia de a-l face eficient, livrandu-i gazele naturale (acestea sunt materie prima pentru orice combinat chimic) din productia proprie a Petrom si la un pret care nu avea nici o legatura cu pretul platit de alti consumatori din Romania, caz in care acesta se forma pe baza unui cos de gaze interne si gaze din import.

Petrom a gasit si solutia "legala" de a livra gaze naturale din productia interna catre Doljchim si Arpechim, sub formula a ceea ce se cheama "consumul tehnologic".

Intre timp, aceasta gaselnita a " consumului tehnologic" este pe punctul de a expira, astfel ca atat Arpechim cat si Doljchim nu mai pot functiona in conditii de rentabilitate, daca nu mai beneficiaza de gazele naturale din Romania, mult mai ieftine decat cele din import.

Scurt si la obiect, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat zilele trecute ca toate activitatile care nu fac parte din obiectul de baza al Petrom vor fi, fie vandute, fie inchise. Asa se explica de ce, brusc, dupa trei ani de negocieri, Petrom a catadicsit sa vanda petrochimia de la Arpechim, care ii aducea pierderi si nu profit.

Mai mult, activitatea de rafinare de la Arpechim va functiona doar legat de necesitatile pietei, adica sporadic. Doljchim ar putea fi inchis definitiv, chiar daca Romania are nevoie de ingrasaminte chimice ca de aer.

Concluzia este ca, in toata aceasta poveste, austriecii de la OMV, proprietarii Petrom, curata ceea ce statul roman a murdarit in urma cu cativa ani. Evident, aceasta curatenie se face, pe cat posibil, tot pe seama statului roman si a noastra, a contribuabilor.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa urmarim cum va eficientiza Oltchim activitatea de petrochimie preluata de la Petrom, in conditiile in care in aceasta nu s-a investit aproape nimic in ultimii 20 de ani.

Caci una e sa cumperi un activ performant si alta e sa fii nevoit sa investesti in el mai mult decat valoarea de achizitie. Dar, Oltchim este o companie de stat, actionarul majoritari fiind Ministerul Economiei. Cu alte cuvinte, de aici se pot lua bani, fara ca cineva sa mai si intrebe la ce au fost ei folositi.

Dar, sa nu ne grabim, caci dupa tranzactia dintre Petrom si Oltchim, de la sfarsitul saptamanii trecute, multe alte probleme vor aparea. Toate acestea au insa legatura si cu buzunarul nostru. Si veti vedea de ce.

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#petrom, #oltchim, #cumparare, #petrochimie, #rafinarie , #Editorial