Daca nu putem lua bani gratis, atunci sa platim amenzi

Vineri, 08 Mai 2009, ora 18:31
5375 citiri
Daca nu putem lua bani gratis, atunci sa platim amenzi

Imprumutul de cinci miliarde de euro pe care Uniunea Europeana ni l-a acordat cu mare larghete si fara sa ne monitorizeze pe justitie si coruptie ne da posibilitatea sa returnam o parte din bani inca de anul acesta sub forma de amenzi.

Primul ministru Emil Boc declara la inceputul acestui an ca una din marile ambitii ale Cabinetului de coalitie este de a atrage fonduri de la Uniunea Europeana, in 2009, de circa cinci miliarde de euro.

Pentru asta au fost mobilizati functionarii publici raspunzatori de accesarea fondurilor europene, printr-o masura cat se poate de stimulatoare : taierea sporurilor si acordarea lor doar in caz de reusita.

Daca ar fi stiut domnul prim ministru ca putem lua mult mai usor bani de la Uniunea Europeana, altfel decat apeland la fondurile post -aderare, ar fi renuntat probabil la masurile coercitive aplicate functionarilor si i-ar fi lasat sa zaca in dulcele lor somn pana la calendele grecesti.

Iata ca, ambitia de a atrage cinci miliarde de euro s-a materializat mai zilele trecute printr-un imprumut in acelasi cuantum, pe care Uniunea Europeana ni l-a acordat fara prea multe insistente din partea noastra. Vorba aceea : « cere si ti se va da ».

Ei, nuanta care apare in contextul prezentat tine de faptul ca imprumutul trebuie rambursat, evident si cu o dobanda (in jur de 3%), pe cand accesarea fondurilor post-aderare inseamna finantare nerambursabila. Nu mai este cazul sa insistam asupra diferentelor.

Mai grav decat faptul ca in doi ani de la aderarea noastra la Uniunea Europeana am reusit sa atragem fonduri nerambursabile de aproape 300 milioane euro, fata de cateva miliarde disponibile, este faptul ca Uniunea iti da cu o mana si iti ia cu zece.

Dar, retineti, nu pentru ca ar exista nu stiu ce interese oculte pe la Comisia Europeana, fata de Romania, ci pentru simplu motiv ca noi nu ne respectam angajamentele asumate. Si atunci, am ajuns in situatia ridicola de a nu putea lua banii pusi la dispozitia noastra, in schimb va trebui sa mai si platim pentru aceasta impotenta.

Tratatul de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana este, in fapt, un contract acceptat si parafat de ambele parti. Ca in orice contract de natura economica, cand una din parti nu-si respecta angajamentele, cealalta intervine cu sanctiuni.

Uniunea Europeana si-a respectat ceea ce si-a asumat si a bugetat in fiecare an banii pe care Romania ar fi trebuit sa-i acceseze. Ca nu i-am luat este problema noastra. Numai ca lucrurile nu se opresc aici. Nu am tras fondurile europene inseamna ca nu ne-am indeplinit nici obligatiile, incepand cu masurile de mediu si continuand cu cele pe agricultura, justitie sau transporturi.

Pentru asta vom fi, evident, penalizati. Sau, mai direct spus, amendati. Sanctiunea de deficit excesiv ne-ar costa, conform estimarilor, in jur de 700 milioane euro si alte restrictii in ceea ce priveste politicile bugetare.

Din nefericire pentru noi, depasirea tintei de deficit nu se datoreaza efectelor crizei economice (in aceasta situatie aveam sansa sa scapam de sanctiune), ci iresponsabilitatii cu care guvernul precedent a tocat banii contribuabililor.

Nu insistam. Si mai grav este ca incepand din aceasta vara curg termenele pentru o serie de alte obligatii asumate in Tratatul de Aderare si pe care suntem departe de a le indeplini. Sa dam si exemple, pentru a nu fi considerati carcotasi.

Ministerul Mediului, care ar fi trebuit sa fie beneficiarul a peste cinci miliarde de euro de la Uniunea Europeana, pentru perioada 2007-2013, va fi primul bun de plata. In luna iulie a acestui an se implineste scadenta pentru ecologizarea a 65 de gropi de gunoi, de pe langa marile orase.

Cum nu putem sa ne incadram in termenul asumat, amenda pe care o vom primi de la Comisia Europeana va fi de cateva sute de mii de euro pe zi, ceea ce inseamna ca intr-un an vom avea de platit undeva la vreo 100 milioane euro, drept sanctiune.

Pentru managementul gropilor de gunoi Uniunea Europeana ne-a pus la dispozitie aproape un miliard de euro. Noi am reusit sa tragem cateva zeci de milioane de euro. Pentru asta insa, vom plati cu varf si indesat, chiar din aceasta vara, caci declansarea infringementului pe deseuri este mai mult ca sigura.

Ministerul Agriculturii are nu mai putin de cinci obiective clare pentru perioada de tranzitie. Se pare ca niciunul dintre acestea nu va fi respectat. Concret, Uniunea Europeana a avertizat deja ca ar putea penaliza Romania cu aproape 80 de milioane de euro, pentru nereguli precum intarzierea platilor la hectar aferente anului 2007 sau supradeclararea unor suprafete.

Alte obiective pentru perioada de tranzitie care se incheie la sfarsitul acestui an acopera domeniul legislatiei veterinare si fitosanitare, modernizarea unor unitati de procesare a carnii, modernizarea unitatilor de prelucrare a laptelui etc.

Pentru ca multe dintre aceste obiective nu pot fi atinse pana la sfarsitul anului, preventiv, reprezentantii Ministerului Agriculturii au inceput sa faca demersuri la UE pentru prelungirea perioadei de tranzitie.

Urmeaza la rand Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Finantelor, Consiliul Concurentei si Ministerul Economiei. Pentru acesta din urma, situatia este cea mai dificila.

Investitiile de mediu, unele dintre ele avand scadenta la sfarsitul acestui an, sunt estimate la cateva miliarde de euro pentru intreg sistemul energetic.

Deja reprezentantii Ministerului Economiei se gandesc cum sa solicite prelungirea termenelor-limita. In cazul unitatilor energetice care nu si-au indeplinit obligatiile, pe langa sanctiunea de natura financiara, Uniunea Europeana va proceda chiar la inchiderea respectivelor unitati.

Pe acest fond de neseriozitate totala din partea tarii noastre, actualii ministri stiu un singur lucru, sa ceara prelungirea perioadelor de tranzitie. Mai trebuie ca cineva sa-i si asculte. Ca sa soliciti o amanare a indeplinirii obligatiilor trebuie sa ai si argumente puternice, obiective.

Or, in cazul nostru singurul argument este nepasarea. Dupa modelul « merge si asa » am crezut ca vom putea duce de nas oficialii de la Bruxelles. Ei, o sa vedeti ca ne-am inselat amarnic. Altfel spus, suntem buni de plata. Saracu' buget al Romaniei, de unde va mai acoperi si taxa de indolenta ? Evident, tot din banii adunati de la noi. Sau, cine stie, tocmai din imprumutul pe care tot Uniunea Europeana ni l-a dat. 

 

Intra pe Biztube, primul video-portal de business din Romania, ce reuneste interviuri de marca cu greii din lumea afacerilor si stiri economice de ultima ora.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#amenzi, #bani, #fmi, #ue , #Editorial