Salarii: de ce tac patronatele ?

Duminica, 06 Septembrie 2009, ora 21:43
6516 citiri
Salarii: de ce tac patronatele ?

Cresterea salariului minim pe economie, de la 600 de lei in prezent la 705 lei in 2010, nu este altceva decat o noua provocare la adresa mediului privat si o incercare disperata a guvernului de a-si asigura linistea sociala.

Efortul guvernului Boc in privinta elaborarii unei legi unitare de salarizare a ajuns la punctul final. Proiectul legii, trimis spre informare si la Comisia Europeana si la Fondul Monetar International are toate sansele sa intre in dezbaterea Parlamentului inca din toamna acestui an, caci el are, inainte de orice, o puternica miza electorala.

Dincolo de pacea sociala pe care Cabinetul Boc incearca sa si-o asigure cu orice pret inaintea unei toamne care se anunta deosebit de dificila pentru economia romaneasca, elaborarea legii unitare de salarizare este o necesitate in contextul anuntat al reformarii intregului aparat bugetar.

Pana sa aflam toate detaliile continute de proiectul viitoarei legi, putem totusi sa analizam un element in jurul caruia graviteaza intreaga constructie a noii filosofii salariale. Este vorba de coeficientul 1, care reprezinta baza la care se raporteaza toate salariile din sistemul bugetar, acesta fiind egal cu salariul minim brut pe economie.

Ministrul muncii, Marian Sarbu a avut grija din vreme sa anunte ca salariul minim pe economie ar putea ajunge la 750 de lei, incepand cu 2010, fata de 600 de lei in prezent, fara a preciza insa daca si in noua conjunctura in Romania vor functiona in paralel doua salarii minime, cum se intampla in momentul de fata.

Adica, un salariu minim convenit cu partenerii sociali si care se aplica in cazul firmelor private si un salariu minim la care sa se raporteze veniturile angajatilor bugetari. "Speram ca prin aceasta structura, toate categoriile de bugetari sa fie partial multumite.

Legea unica de salarizare cred ca va aduce liniste in justitie, sanatate, invatamant si in randul functionarilor publici. Legea este gata", a declarat si ministrul finantelor Gheorghe Pogea.

Intelegem grija pe care guvernantii o manifesta fata de sectorul bugetar, dar, in acelasi timp, nu putem sa nu constatam ca legea salarizarii unice si modificarea nivelului salariului minim pe economie afecteaza implicit si mediul economic privat.

Tocmai de aceea este foarte important ca guvernul sa ia in considerare si punctul de vedere al organizatiilor patronale, in acelasi timp cu cel al confederatiilor sindicale. Deocamdata stim cu precizie ca doar sindicatele au cazut la pace cu guvernul, motiv pentru care am si afirmat mai sus ca linistea sociala este un obiectiv de baza al guvernului Boc, asigurata inclusiv prin elaborarea legii unitare de salarizare.

Bogdan Hosu, presedintele Cartel Alfa, a recunoscut ca sindicatele au convenit cu guvernul ca salariul minim pe economie sa creasca la 705 lei, de anul viitor (nu 750 lei, cum afirma initial ministrul Marian Sarbu) si la 1.100 lei, in 2015, iar coeficientul 1 sa fie egal cu salariul minim stabilit.

Mai important insa decat nivelul salariului minim negociat cu sindicatele ni se pare faptul ca, cel putin la nivel declarativ, acesta "este unic pe teritoriul Romaniei", drept pentru care se aplica si de catre mediul privat, nu numai de catre cel public, conform afirmatiilor presedintelui Cartel Alfa.

Aceasta precizare nu este deloc intamplatoare. In contextul crizei economice si al scaderii veniturilor bugetare circula zvonul ca in noua lege a salarizarii unice, guvernul va folosi unitati de masura diferite atunci cand e vorba de personalul bugetar si de cel angajat in domeniul privat.

Cu alte cuvinte, nu este exclus ca veniturile personalului bugetar sa se raporteze in continuare la suma fixa de 600 de lei, cat este in prezent nivelul salariului minim pe economie, la care se vor adauga anumiti indici de corelare. Prin acest artificiu, cel putin la nivelul aparentelor, bugetul de stat nu va suporta o noua impovarare de anul viitor.

In schimb, in mediul privat lucrurile trebuie sa fie cat se poate de transparente. Sa fie vorba despre o noua discriminare intre cele doua categorii sociale? Deocamdata nu putem decat sa facem speculatii. Ciudat este insa faptul ca organizatiile patronale tac.

Daca initial, in dialogul tripartit (guvern, patronate, sindicate), patronatele nu acceptau o crestere a salariului minim pe economie peste pragul de 650 de lei, iata ca acum, la un nivel de 705 lei, convenit cu sindicatele, angajatorii din mediul privat nu spun nimic.

In mod normal, cu deosebire in mediul privat, salariul minim trebuie corelat cu indici de performanta, cu productivitatea,si nu dirijat de undeva de la centru, cum este cazul in momentul de fata.

Bogdan Hosu a tinut sa precizeze ca veniturile salariale ale personalului bugetar nu vor scadea de anul viitor,in conditiile in care exista un articol care prevede in mod expres ca sporurile care nu se regasesc in salariul de baza din proiectul de lege si in anexe vor fi compensate pana cand veniturile salariale vor ajunge la nivelul valorii de incadrare pe coeficient.

Asta poate demonstra ca guvernul, in discutiile cu sindicatele, a avut ca reper nu ceea ce se intampla in economia romaneasaca, ci mai curand obtinerea unei paci sociale cel putin pana la depasirea momentului critic al alegerilor prezidentiale. Noi speram sa nu fie doar atat.

Oricum, este cel putin ciudat ca Executivul sa fie indreptatit sa se implice in bugetele companiilor private, stabilind un salariu minim obligatoriu general valabil si la stat si la privat. Tocmai de aceea nu intelegem lipsa de reactie a patronatelor.

Sau poate ea urmeaza sa vina. Cert este ca o lege a salarizarii unice nu trebuie sa aiba un caracter preponderent populist, asa cum se contureaza cea a guvernului Boc.

Va reamintim ca guvernul Tariceanu semnase si el un protocol cu sindicatele prin care stabilea ca pana in 2014 salariul minim pe economie trebuie sa ajunga la 50% din salariul mediu pe economie, ceea ce ar fi insemnat ca de anul viitor salariul minim sa fi fost de 800 de lei.

Iata ca, desi situatia economica a tarii este cu totul alta, guvernul Boc tine cu tot dinadinsul sa dea satisfactie organizatiilor sindicale.

Si iarasi ne intrebam: patronatele ce fac?

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#boc, #guvern, #minim, #patronat, #salariu, #sindicat , #Editorial