Romanii nu se inghesuie la tichetele Elenei Udrea

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 13:57
2881 citiri
Romanii nu se inghesuie la tichetele Elenei Udrea

Majoritatea agentiilor mari de turism din Bucuresti nu au primit inca solicitari de la persoane care vor sa plateasca concediile cu tichete de vacanta, iar cele mai multe dintre firmele de turism nu au semnat contracte cu emitenti de tichete, nemultumite de comisioanele cerute de acestia.

"Pana acum nu a venit la noi nici un posesor de tichete de vacanta. Nu este suficient ca o persoana sa primeasca un tichet de la serviciu, ci trebuie si ca agentia de turism sa aiba semnat un contract cu emitentul acelui tichet", a declarat agentiei Mediafax Antonio Nitu, director general al agentiei Aerotravel Lufthansa City Center.

El spune ca toate ofertele pe care le-a primit de la firmele emitente de tichete aveau comisioane cuprinse intre 2,5 si 5%, in conditiile in care comisionul unei agentii de turism in cazul vanzarii unui concediu prin intermediul tichetelor este limitat de Guvern la 10%.

"Un comision de 5%, pe care-l cer firmele emitente, inseamna jumatate din venitul meu net. Este foarte mult", a adaugat Nitu.

De aceeasi parere este si Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc si director al agentiei de turism Magest Travel.

"Nu a venit nimeni la mine in agentie cu tichete de vacanta. N-am facut contract cu nici o firma emitenta de tichete, pentru ca ei vor comisioane intre 4,5 si 7%. Acum e un joc de asteptare. Ei asteapta ca noi sa cedam, iar noi asteptam ca ei sa scada comisioanele sub 1,5%", a afirmat Raducan.

Angajatii care primesc tichete nu pot merge in concediu decat prin agentiile care au contracte cu emitentul acelui tichet si nu se poate caza decat la un hotel care, de asemenea, a semnat un contract cu firma emitenta.

"Pana nu vad coada de oameni cu tichete in fata agentiei, nu fac contract cu nimeni", a afirmat Raducanu.

Reprezentantii Happy Tour, cea mai mare agentie de turism din Romania dupa cifra de afaceri, spun ca nu au avut niciun client care sa doreasca sa-si achite vacanta cu tichete.

"Nici la noi nu a venit inca nimeni cu tichete. Nu prea se vand. Probabil ca lumea nu vine la agentiile mari, ci la cele mai mici, pentru ca persoanele care vor folosi tichete au venituri mai modeste", a spus Nicolae Demetriade, presedintele agentiei de turism World Travel.

Nici in agentiile J'info Tour n-a intrat inca nimeni care sa solicite o vacanta platita cu tichete.

Directorul de marketing al agentiei, Cristina Irimia, explica aceasta situatie prin distribuirea inca redusa a tichetelor.

"Nu m-a deranjat niciun client cu tichete de vacanta pana acum", a spus Mircea Poenaru, directorul agentiei Romantic Travel.

Directorul CMB Travel crede ca nu vandut nicio vacanta pe tichete pentru ca o parte importanta a celor care intra in agentie vor vacante in strainatate.

"Nici nu stiu cum se dau aceste tichete de catre angajator. Sunt optionale, in functie de dorinta angajatului, sau i le da angajatorul cu forta?", a afirmat Cristian Mihai Balcescu, directorul CMB.

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, spune, la randul lui, ca nu a vandut bilete pe tichete de vacanta, dar a semnat un contract cu o firma emitenta.

"Pana in prezent am facut contract cu Romticket, pentru ca au avut cele mai mici comisioane. Nu inteleg de ce a trebuit sa limitam comisionul agentiilor la 10%, si ce anume s-a urmarit cu aceasta limitare. In conditiile in care legiuitorul nu limiteaza si comisionul emitentilor de tichete, agentiile de turism nu sunt foarte interesate de acest subiect.

Practic, este o afacere numai pentru emitenti", a afirmat Burcea.

Exista insa si cazuri unde incasarea primelor tichete a fost urmata de transmiterea unui comunicat de presa.

Agentia Eximtur, cea mai mare dupa numarul de turisti romani trimisi in vacante in Romania, a vandut primul sau sejur achitat cu tichete de vacanta.

"Este vorba de un bilet pentru doua persoane, in statiunea Eforie Sud, la un hotel de 3 stele, in perioada 12 - 18 iulie", se arata in comunicatul Eximtur.

Lucia Morariu, proprietarul Eximtur, a declarat ca agentia a incheiat pana acum contracte pentru acceptare de tichete de vacanta cu doua dintre firmele emitente si ca discuta si cu alte firme specializate.

Tichetele de vacanta sunt emise de noua firme, care pot stabili nivelul comisonului perceput firmelor de turism, pana la nivelul maxim permis de legislatie, de 10% din valoarea tichetului.

'"Nu putem da o cifra exacta a pretului serviciilor companiei noastre in urma contractelor incheiate cu partenerii afiliati, intrucat procentele se negociaza conform unei grile si variaza in functie de mai multe criterii, precum suma totala a tichetelor rambursate sau perioada de decontare a tichetelor", a declarat agentiei MEDIAFAX Ana-Maria Vicu, responsabil marketing in cadrul firmei emitente de tickete Cheque Dejeuner.

Reprezentantii firmei emitente de tichete Accor Services spun ca reteaua de unitati afiliate la sistemul de tichete de vacanta al societatii (Ticket Vacanta) numara peste 300 de unitati, dintre care peste 20% sunt agentii de turism.

"Tariful de afiliere practicat de Accor Services pentru Ticket Vacanta variaza intre 5% si 6%, tarif aplicabil pensiunilor, hotelurilor si agentiilor de turism afiliate", a declarat agentiei MEDIAFAX Philippe Blecon, director general al Accor Services.

Guvernul a emis in acest an o ordonanta care prevede ca institutiile din
sectorul bugetar pot emite tichete de vacanta, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei, urmand sa plateasca unitatilor afiliate cu care au incheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanta contravaloarea acestora, dupa prestarea serviciilor de turism.

Nivelul maxim al valorii tichetelor de vacanta pe care le poate primi un angajat pe parcursul unui an poate atinge echivalentul a sase salarii minime brute pe tara.

Legea prevede ca angajatul care a primit tichete de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului respectiv sau de bilete de odihna.

Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Guvernul estimeaza ca aproximativ 100.000 de angajati ar putea beneficia de tichete de vacanta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#agentii, #concedii, #tichete, #turism, #udrea, #vacanta , #stiri Alin Burcea