Profitul operational al Allianz-Tiriac Asigurari a scazut in S1 cu 19%

Marti, 10 August 2010, ora 16:00
1742 citiri
Profitul operational al Allianz-Tiriac Asigurari a scazut in S1 cu 19%

Profitul operational al Allianz-Tiriac Asigurari, cel mai mare asigurator de pe piata romaneasca, a scazut in primul semestru cu peste 19%, la 14,8 milioane lei, fata de cifra de 18,3 milioane lei inregistrata in perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat emis marti de companie, precizeaza NewsIn.

"Profitul operational a fost mentinut la un nivel rezonabil daca tinem cont de consecintele negative induse de inundatiile intamplate in iunie si de cresterea TVA, care si-au produs efectele exact la sfarsitul primului semestru", se arata in comunicatul companiei.

De asemenea, in primul semestru din 2010, Allianz-Tiriac a realizat subscrieri totale (din activitatea de asigurari generale si de viata, cumulat) in valoare de 538 milioane de lei, cu 19,7% mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2009.

"In ciuda unor efecte negative consemnate in trimestrul al doilea, al caror impact direct asupra rezultatelor noastre a depasit 8 milioane de lei, am reusit sa obtinem performante financiare stabile, lucru care demonstreaza capacitatea noastra de a face fata provocarilor generate de actualul mediu economic dificil", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Rangam Bir.

Totodata, veniturile din asigurari generale aferente perioadei ianuarie-iunie 2010 s-au situat la 496 milioane de lei, in scadere fata de subscrierile de 628 milioane lei inregistrate in acelasi interval din 2009.

Intr-o foarte mare masura, comprimarea afacerilor de asigurari generale a fost generata de declinul sectorului de leasing auto din Romania.

"Suferim la capitolul venituri alaturi de partenerii nostri din industria leasingului, acolo unde efectele crizei se resimt extrem de puternic. Contractia portofoliului nostru auto vine atat pe fondul lipsei clientilor noi dispusi sa achzitioneze autovehicule in sistem leasing, cat si ca urmare a denuntarii sau finalizarii contractelor incheiate in anii anteriori", declara Rangam Bir.

Acesta este contextul in care primele subscrise pe clasele de asigurari auto (Casco si RCA) au inregistrat o scadere semestriala de peste 100 milioane de lei, ajungand la o valoare de 382 milioane de lei in perioada ianuarie-iunie 2010.

Asigurarile Casco si RCA continua sa detina ponderea principala in structura portofoliului Allianz-Tiriac, generand impreuna 77% din afacerile de asigurari generale ale companiei.

"Activitatea de asigurari generale ramane profitabila, evidentiind un rezultat operational pozitiv de 9,8 milioane de lei (comparativ cu 13,4 milioane lei in primul semestru din 2009), in ciuda mentinerii unei daunalitati ridicate pe segmentul RCA, a majorarii volumului de despagubiri pe clasa de asigurari de bunuri si proprietati ca urmare a inundatiilor si, mai ales, in conditiile cresterii cheltuielilor cu daunele la nivelul intregului portofoliu de asigurari generale ca urmare a cresterii cotei TVA", spun reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari.

Pe segmentul asigurarilor de viata, vanzarile Allianz-Tiriac in prima jumatate a anului curent au fost de 42,3 milioane de lei, cu 5 milioane lei mai putin decat in perioada corespunzatoare din anul anterior.

Rezultatul operational a continuat sa evolueze pozitiv, activitatea de asigurari de viata inregistrand un profit operational semestrial de 5 milioane de lei, mai mare cu circa 3% decat in perioada ianuarie-iunie 2009.

Totodata, directorul general al companiei considera ca semestrul al doilea al anului 2010 va continua sa fie unul dificil pentru companiile de asigurari, in conditiile in care efectele crizei si a masurilor de austeritate, incluzand aici si cresterea taxelor, initiate de autoritati vor continua sa se manifeste puternic.

Situatia economica si sociala complicata face practic imposibila avansarea unor cifre exacte, care sa anticipeze rezultatele anuale.

"Pana la sfarsitul anului ne propunem sa ne apropiem mai mult de realizarile din 2009 la capitolul venituri, chiar daca este clar ca, cel putin pe segmentul asigurarilor generale, va fi foarte dificil. Pentru a sustine acest obiectiv, vom cauta sa evitam pe cat posibil o majorare a tarifelor de prime care sa compenseze efectele cresterii cotei TVA, chiar daca ne asteptam ca aceasta abordare sa determine o reducere a nivelului profitabilitatii. Asadar, vom face profit si in 2010, dar probabil ca nu la acelasi nivel ca in anii trecuti", a afirat Rangam Bir.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#profit operational allianz asigurari prime casco rca , #stiri Allianz-Tiriac Asigurari