Tarifele politelor CASCO vor creste semnificativ doar in cazul escaladarii ratei daunei

Vineri, 09 Februarie 2007, ora 05:01
1995 citiri
Tarifele politelor CASCO vor creste semnificativ doar in cazul escaladarii ratei daunei

Companiile de asigurari vor creste semnificativ preturile la politele auto CASCO doar in situatia intensificarii frecventei numarului de daune la nivelul portofoliului, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii asiguratorilor.

"BCR Asigurari si-a ajustat tarifele la politele CASCO in 2006 si nu intentioneaza sa le modifice semnificativ in urmatoarele luni. Analizam in permanenta frecventa si volumul daunelor pe acest segment de asigurari si vom proceda la eventuale majorari doar in situatia unor schimbari semnificative la nivelul portofoliului", a afirmat presedintele BCR Asigurari, Mihai Tecau.

El a adaugat ca, in conditiile actuale ale pietei asigurarilor auto, polita CASCO nu este una profitabila pentru o companie de profil, dar prezenta acestui tip de asigurare in portofoliu este aproape obligatorie.

"De cele mai multe ori, asiguratorii acopera pierderile pe CASCO din profitul obtinut din alte tipuri de asigurari sau incearca sa reduca pierderile prin aplicarea unei fransize sau renunta la clientii care au o frecventa ridicata a daunei", a afirmat Tecau.

Fransiza este acea parte din valoarea fiecarei daune pe care o suporta proprietarul autovehiculului.

O pozitie similara a avut si Bogdan Stan, directorul general al Asitrans, care a afirmat ca actuala evolutie a portofoliului de polite CASCO al companiei nu motiveaza o posibila majorare a preturilor la acest tip de asigurari.

"Urmarim in permanenta rata daunei si, in functie de evolutia acesteia, vom lua masurile care se impun. In prezent, rata daunei pe segmentul CASCO se situeaza in jurul valorii de 70%, ceea ce inseamna ca ne acoperim daunele cu incasarile din prime", a spus Stan.

Nici Asirom, companie care a incheiat in anul 2006 circa 800.000 de polite CASCO, nu pregateste o majorare a tarifelor, dar analizeaza si calculeaza variante de modificare a primelor, a afirmat Catalin Stroe, director in cadrul societatii.

El a spus ca aproape toate societatile de asigurari care practica CASCO inregistreaza rate ridicate ale daunei, de 80-90%, iar in unele cazuri peste 100%. "Cand acest indicator depaseste nivelul de 75-80% asiguratorul intra pe pierderi", a explicat Stroe.

La Generali Romania, eliminarea problemelor legate de cresterea ratei daunei din ultimii ani pe segmentul CASCO va fi rezolvata, de la mijlocul lunii martie, prin aplicarea unui tarif care va tine cont de profilul asiguratului (varsta, experienta, zona geografica, numar de daune), a afirmat directorul general al companiei, Tudor Moldovan.

"Prima de asigurare trebuie sa fie direct proportionala cu riscul. Persoanele cu un grad de risc redus vor plati o prima mai mica, iar cei care au mai avut daune sau nu au experienta vor achita o prima mai mare. Credem ca un astfel de sistem de calcul al primei ii va responsabiliza pe soferi", a spus Moldovan.

Prima societate locala care introdus un sistem de calcul al primei in functie de profilul asiguratului in cazul politelor auto CASCO a fost Allianz-Tiriac Asigurari, in iulie 2006, dupa ce rata daunei a crescut de la 97,3%, in 2004, la 103,3%, in 2005.

Evaluarea profilului de risc al solicitantului tine cont de atat de caracteristicile autovehiculului (marca, model, vechime sau caracteristici tehnice), cat si de informatiile referitoare la proprietarul/utilizatorul autovehicului (varsta, stare civila, localitate de resedinta, destinatia si modul de utilizare a autovehiculului sau conduita in trafic).

"Ne propunem prin acest sistem sa contracaram tendintele de crestere a daunalitatii inregistrate la nivelul pietei locale a asigurarilor auto", au spus reprezentrantii companiei la acea vreme.

La nivelul anului 2005, subscrierile din politele RCA, CASCO si Carte Verde au totalizat 636,8 milioane de euro, reprezentand 68,3% din subscrierile pe clasa asigurarile generale.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)