Arbitrul pensiilor scoate pentru 2 ani de la distribuirea aleatorie jucatorii cu peste 20% din piata

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 14:46
1620 citiri
Arbitrul pensiilor scoate pentru 2 ani de la distribuirea aleatorie jucatorii cu peste 20% din piata

Fondurile de pe pilonul II care au o cota de peste 20% dupa numarul de participanti nu vor mai primi, pe o perioada de doi ani, participanti in urma distribuirii aleatorii, celelalte fonduri urmand sa primeasca aderenti proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva, informeaza NewsIn.

Masura, decisa in 20 noiembrie de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010 si ii va afecta pe primii doi jucatori de pe piata, ING si Allianz-Tiriac. Primul are 1,5 milioane de participanti, respectiv o treime din piata, in timp ce al doilea are 1,14 milioane clienti, sau circa 25% din total.

La jumatatea lui octombrie, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, declara ca arbitrul pensiilor private intentioneaza sa modifice mecanismul de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), ca sa reduca concentrarea pietei.

Oficialul a explicat ca aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu. "Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata", afirma Giurescu.

In prezent, distribuirea se face pe baza cotei de piata, insa Giurescu sustine ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.

Ca solutie, el a propus distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti.

Giurescu argumenta ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata.

Ca elemente noi, CSSPP a decis includerea in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat a datelor referitoare la domiciliul tuturor participantilor aflati in evidenta CNPAS si obligatia angajatorilor sa puna la dispozitia CSSPP si a administratorilor de fonduri din sistemul Pilonului II, datele si documentele necesare pentru identificarea participantilor la fondurile de pensii administrate privat.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arbitru, # pensii, # private, # fonduri , #stiri Allianz