Botis: fondurile de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare

Joi, 03 Martie 2011, ora 14:24
2007 citiri
Botis: fondurile de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat la conferinta Mediafax Talk about Private Pensions ca fondurile de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare pentru ca sunt oameni care doresc o pensie mai mare si sa riste mai mult, iar acest tip de administrare ar fi mai eficient, transmite Mediafax.

Botis considera ca fondurile de pensii ar trebnui sa lucreze pe "trei etaje", care sa vizeze riscuri reduse, mici si mari.

"As vrea sa mergem pe acest tip de administrare. Ar fi mai eficient. Beneficiile pot fi consistente. Este o mare provocare pentru administratorii Pilonului II de pensii. In prezent, pana in 70% din aceste fonduri se duc pe obligatiuni de stat, unde riscul este scazut", a precizat demnitarul.

El a explicat ca in interiorul aceluiasi fond de administrare ar trebui sa existe posibilitatea alegerii de riscuri mici, medii si mari, portofolii care in prezent nu exista.

"Vom lucra la o astfel de propunere si vom vedea daca se va ajunge la un consens", a mai spus Ioan Botis.

Reprezentantii fondurilor de pensii private au sustinut propunerea ministrului Muncii, afirmand ca este necesara diversificarea optiunilor.

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, a declarat ca sustine initiativa ministrului, diversificarea optiunilor pentru participantii la fondurile private de pensii fiind o sarcina tratata cu prioritate.

Acesta a sustinut necesitatea introducerii unui nou pas in Pilonul II, in sensul educarii romanilor in ceea ceea ce insemna investitiile.

"Putem regla acest lucru, astfel incat tinerii sa intre preponderent pe un risc ridicat, sa existe un risc mediu pentru cei cu varsta medie si in ultimii ani sa intre automat un risc redus.

Trebuie sa facem acest pas, dar ar trebui sa existe un gir mai puternic pentru Pilonul II prin nevoia stringenta de schimbare de mentalitate", a mai spus Andanut.

#botis, #fonduri, #pensii private obligatorii , #stiri Allianz