Cat platim pentru RCA?

Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 00:59
4894 citiri
Cat platim pentru RCA?

Criza economica este principalul factor de influenta asupra pietei asigurarilor RCA prin efectele avute asupra rezultatelor companiilor de transport si a vanzarilor de masini. In acelasi timp reducerea activitatilor service-urilor auto a generat o crestere a costurilor de reparatie in incercarea acestora de a acoperi finantarile atrase in anii de dinaintea crizei. La toate acestea se adauga evolutia semnificativa a solicitarilor de despagubiri pentru vatamari corporale.

Existenta unei polite RCA este obligatorie. RCA-ul asigura despagubirea partii vatamate in urma unui accident auto, protejeaza si proprietarul vehiculului vinovat in vederea acoperirii cheltuielilor pentru pagube materiale dar si vatamari corporale.

"Preturile au scazut fata de anul trecut, ne-am adaptat crizei. Nu stiu cat de jos se vor putea duce fiindca daunalitatea pe aceste polite este destul de mare si nici o firma nu vrea sa piarda bani.

Noi avem preturi bune fiindca am putut compensa pierderea pe RCA cu politele de casa. Acestea au daunalitate mai mica" a declarat Laurentiu Vrabie, inspector de asigurari la Astra Asigurari.

Acesta mai spune ca multe persoane sunt foarte comode si daca in fata blocului au o firma de asigurari, prefera sa cumpere de acolo politele.

"Lumea se uita la pret pentru ca stie ca aceasta polita este pentru celalalt si nu pentru el. Nu constientizeaza faptul ca societatea de unde cumperi asigurarea e importanta pentru ca, in definitiv daca ai un accident si ajungi in judecata, abia dupa aceea se interpune firma de asigurari. Daca intre timp firma de asigurari da faliment, apar complicatii" a mai declarat inspectorul Astra Asigurari.

Mihai Voica, managing director la Allianz Direct, este de parere ca preturile RCA in 2011 vor ramane constante.

In opinina acestuia cele mai importante criterii care determina pretul la RCA sunt evolutia ratei de dauna, tarifele practicate de service-uri si comportamentul concurential al companiilor de asigurare.

"De la introducerea bazei de date CEDAM este mult mai simplu, istoricul cumulat pe sofer/vehicul in anul precedent fiind o cheie de identificare rapida si corecta a experientei si a responsabilitatii cu care a fost utilizat vehiculul respectiv in anul de referinta" a mai spus Voica.

Pe langa istoic se pot lua in considerare numarul de kilometri parcursi, anii de experienta ai soferului si tipul de motor raportat la varsta si experienta soferului.

Conform legii reducerea maxima la RCA este de 25%. Soferii de la sate vor plati mai putin cu 10% pentru asigurarea auto, pentru ca in acele zone se produc mai putine accidente.

"O polita la o masina de 1,4 cmc costa in jur de 150 lei pentru 6 luni. Anul trecut, o astfel de polita era 170 lei.

In cazul in care masina are daunalitate, polita costa mai mult. In urmatorii ani se va tine cont de daunalitatea pe mai multi ani si vom putea reduce preturile cu 30-40% dupa 5 ani" mai spune Laurentiu Vrabie, inspector de asigurari Astra Asigurari.

In ultima perioada exista tendinta cumpararii pe internet a politei RCA. Cumparatorii sunt persoane cu un nivel inalt de educatie, care prefera sa ia decizia de cumparare de la birou sau de acasa si nu pe graba din reteaua traditionala de vanzare offline.

"Cu toate ca finalul anului 2010 a adus reduceri semnificative de tarife pentru politele RCA, estimam ca anul urmator preturile ar putea creste cu cel putin 10-20% chiar din primul trimestru, avand in vedere evolutia cursului mediu de schimb si a inflatiei, dar mai cu seama avand in vedere amploarea pe care o iau daunele morale in piata de asigurari din Romania.

De aceea este foarte important pentru clienti sa profite acum de aceste preturi, mai ales la polita pe 12 luni, unde se poate economisi cel mai mult", a declarat Victor Sraer, Director General Otto Broker, intr-un comunicat de presa remis Bloombiz.ro.

Conform Otto Broker pretul anual pentru o polita RCA in cazul persoanelor fizice este cu pana la 202 lei mai mic decat in aceeasi perioada din 2009 iar pretul pentru 6 luni a scazut cu pana 66 lei.

Din comunicatul brokerului de asigurari reiese ca o masina cu o capacitate cilindrica de 1.400 de cmc poate fi asigurata cu o economie de 102 lei, in timp ce polita RCA pentru una cu motor de 1.800 de cmc, poate fi cu 182 lei mai ieftina.

"Preturile, in contextul unei piete responsabile, ar trebui sa continue o usoara tendinta de crestere, avand in vedere ca rata daunei la nivel de piata este peste 100%. Dar in realitate, concurenta de pe aceasta piata va genera usoare reduceri de pret.

Evident, aceasta evolutie este in avantajul clientilor, dar numai pe termen scurt, deoarece pe termen mediu si lung impactul este negativ, cauzat de scaderea calitatii serviciilor oferite", a afirmat Razvan Pavel, Director Tehnic Auto, Groupama Asigurari.

Acesta este de parere ca intre factorii de influenta din piata RCA-urilor, un rol major apartine crizei financiare care a afectat in foarte mare masura companiile de transport, dar si vanzarile de noi autovehicule.

Un alt efect al crizei a fost diminuarea activitatilor service-urilor auto, ceea ce a determinat o crestere a costurilor de reparatie in incercarea acestora de a acoperi in continuare finantarile incepute in anii anteriori.

"Toate aceste parcuri auto au fost retrase din circulatie in incercarea de a reduce costurile de intretinere.

Pe atunci, afacerile din domeniul auto se aflau in plina expansiune si necesitau importante spatii de deservire atat pentru showroom cat si pentru service. In aceasta perspectiva, scaderea vanzarilor auto noi si second hand a redus dramatic segmentul de noi clienti", a mai afirmat directorul Groupama Asigurari.

La toate acestea se adauga evolutia semnificativa a solicitarilor de despagubiri pentru vatamari corporale. In aceste cazuri, lipsa unor reglementari nationale a determinat ca solicitarile sa fie mari, in comparatie cu alte tari membre ale UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#rca, #auto.ro, #asigurare, #auto, #masini , #stiri Allianz