CSA: asiguratorii au avizat 1.700 de dosare de dauna

Joi, 08 Iulie 2010, ora 15:49
1935 citiri
CSA: asiguratorii au avizat 1.700 de dosare de dauna

Noua companii de asigurari din Romania au, pana in prezent, 1.700 de dosare de dauna avizate in urma inundatiilor, a anuntat joi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pe baza solicitarilor facute catre asiguratori, precizeaza NewsIn.

Astfel, noua asiguratori - Allianz-Tiriac, Ardaf, Asirom, Astra Asigurari, BCR Asigurari, Carpatica Asig, EuroIns, FATA Asigurari si Generali - au, in prezent, 1.700 de dosare de dauna avizate, pentru care plata despagubirilor a inceput chiar din aceasta saptamana, se arata in comunicat.

Potrivit CSA, cele mai multe dosare de dauna au fost avizate pentru regiunile nord-est, sud-est, sud-vest si vest.

Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa a locuintelor incheiate, se mai arata in comunicat.

In regiunea de nord-est a tarii, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, au fost avizate deja 321 de dosare.

Pentru zona de sud-est, care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta au fost avizate 132 de dosare de dauna.

Potrivit CSA, pe zona de sud-vest, care cuprinde judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt au fost deschise 122 de dosare.

Alte 153 de dosare au fost deschise in regiunea de Vest a tarii, care cuprinde judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin.

Restul dosarelor de dauna au fost deschise in alte regiuni, se mai arata in comunicat.

Peste 2 milioane contracte de asigurare facultativa a locuintelor la finalul lui iunie

La data de 30 iunie 2010, conform cifrelor centralizate de CSA, erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor.

Acest numar arata ca doar 24% din totalul locuintelor din Romania, inventariate de Institutul National de Statistica (INS), sunt protejate prin asigurare.

Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane - in mediul rural.

Din totalul locuintelor din Romania, 16% se afla in zona de Nord-Est a tarii.

Indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare pentru politele facultative de locuinte au totalizat, in 2008, aproape 17 milioane lei, adica 4,6 milioane euro.

Anul trecut, asiguratorii au platit despagubiri aferente contractelor facultative pentru locuinte in valoare totala de 31,4 milioane lei, adica 7,5 milioane euro. 

Concluzia este aceea ca toate persoanele care au incheiat o asigurare facultativa pentru locuinta si au inregistrat daune au fost despagubite de companiile de asigurari.

Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare sunt protejate inclusiv pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren.

#csa, #asiguratori, #daune , #stiri Allianz