CSSPP renunta la prevederea ce elimina primii 2 jucatori de la distribuirea aleatorie pe pilonul II

Luni, 08 Februarie 2010, ora 17:02
1101 citiri
CSSPP renunta la prevederea ce elimina primii 2 jucatori de la distribuirea aleatorie pe pilonul II

Arbitrul pensiilor private a renuntat la prevederea care excludea primii doi jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii de distribuirea aleatorie a participantilor, hotarand ca repartizarea aderentilor sa fie facuta "in cote egale" intre fonduri, potrivit unei modificari a Normei 22/2009, informeaza NewsIn.

Masura a fost luata dupa mai multe demersuri ale Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) in justitie, precum si la Consiliul Concurentei.

"CNPAS repartizeaza persoanele eligibile (...) in cote egale pe fiecare fond de pensii administrat privat. In cazul in care rezultatul repartizarii (...) nu este un numar intreg, fiecare fond de pensii administrat privat existent la data efectuarii repartizarii primeste un numar intreg de participanti, iar restul obtinut ca urmare a impartirii este alocat fondului de pensii administrat privat cu cel mai mic numar de participanti", potrivit Normei 2/2010, ce modifica Norma 22/2009, publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit legii, persoanele cu varste sub 35 de ani sunt obligate ca, in termen de patru luni de la intrarea lor pe piata muncii, sa adere la unul dintre fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II) de pe piata.

In caz contrar, acestea sunt repartizate din oficiu la fonduri, in mod aleatoriu.

Pana la finalul anului trecut, distribuirea aleatorie avea loc pe baza cotei de piata dupa numarul de participanti la care fondurile au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni.

In 20 noiembrie 2009, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis sa schimbe modalitatea de repartizare aleatorie prin eliminarea, pe o perioada de doi ani, a fondurilor de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti, respectiv ING si Allianz-Tiriac.

Pentru celelalte fonduri, repartizarea aleatorie urma sa se faca proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.

CSSPP a motivat decizia de modificare a mecanismului de distributie aleatorie a noilor intrati pe pilonul II prin necesitatea de a reduce concentrarea pietei.

Reprezentantii Comisiei sustineau ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci s-ar baza pe cota de piata detinuta, in conditiile in care aproximativ 87% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu.

Intr-un raspuns la o solicitare a NewsIn, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declarase ca eliminarea primilor doi jucatori de pe pilonul II de la distribuirea aleatorie nu reprezinta "o cerinta strict necesara pentru buna desfasurare a activitatii pe aceasta piata si pentru a proteja interesul consumatorului".

Chiritoiu preciza ca institutia pe care o conduce a transmis punctul sau de vedere catre CSSPP in vederea "remedierii situatiei create, astfel incat regulile de functionare a sistemului de repartizare aleatorii sa fie in conformitate cu reglementarile in domeniul concurentei".

La sfarsitul lunii trecute, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de suspendare a articolului 22, alineat 1 din Norma 22/2009 a CSSPP, prin care primii doi jucatori din piata erau exclusi de la distribuirea aleatorie a noilor aderenti la pilonul II pentru o perioada de doi ani, insa decizia putea fi atacata cu recurs. 

 

#fonduri pensii, # private, # participanti , #stiri Allianz