Excluderea marilor jucatori de la loteria de aderare continua nu va reduce concentrarea pietei

Joi, 21 Februarie 2008, ora 16:12
1227 citiri
Excluderea marilor jucatori de la loteria de aderare continua nu va reduce concentrarea pietei

CSSPP va constata pana la sfarsitul lui 2008 ca excluderea de la repartizarea aleatorie a fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) care controleaza peste 20% din piata va avea un efect minor la nivelul concentrarii, a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu. "Inteleg motivatia pentru care Comisia a introdus o asemenea reglementare - pentru a limita gradul de concentrare al pietei, insa efectul va fi unul minor", a mentionat Vasilescu, care a adaugat ca numarul celor care vor fi redistribuiti este nesemnificativ, in conditiile in care pe piata muncii, anual, intra intre 120.000 si 140.000 de romani.


Proiectul de norma privind aderarea continua propusa, joi, dezbaterii publice pe pagina de internet a Comisiei, completeaza Norma 18 privind aderarea initiala.


Radu Vasilescu a adaugat ca, in acest an, vor avea loc sase "loterii", prima etapa de redistribuire aleatorie a "nehotaratilor" urmand sa aiba loc in vara lui 2008.


Directorul general al ING Fond de Pensii a mai spus ca CSSPP ar putea reveni la actuala legislatie in vigoare, care prevede redistribuirea "nehotaratilor" proportional cu cota de piata deja atrasa, din moment ce va constata ca masurile pe care le-a luat nu deconcentreaza piata.


 Pe de alta parte, seful ING Fond de Pensii considera ca nu este corect sa fie excluse de la redistribuirea aleatorie continua "administratorii care au dovedit ca sunt seriosi si puternici".


Administratorii cu cota de piata de sub 20% sunt de acord cu propunerea CSSPP


"Este o masura fireasca, in concordanta cu politica de restrictionare a pozitiei dominante pe care o pot avea unii jucatori, si care ar putea avea efecte negative in piata", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu.


El a explicat ca, in cazul in care unele companii au o pozitie dominanta in piata, pot afecta circa 40% din populatia tarii in cazul unor decizii eronate, la care se adauga si lipsa unei concurentei pe aceasta piata.


Aviva Fond de Pensii a raportat 312.402 de participanti pe pilonul II si o cota de piata de 7,83% dupa cele patru luni de aderare initiala pe pilonul II.


Arbitrul pensiilor a supus dezbaterii publice proiectul de norma privind aderarea continua, care prevede excluderea de la repartizarea aleatorie a fondurilor de pensii obligatorii, care controleaza peste o cincime din piata si au active nete de peste 20% din totalul activelor din piata.


Norma privind aderarea continua a aderentilor se refera la modalitatea de aderare a participantilor la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II), dupa incheierea campaniei initiale de aderare.


Intrarea in vigoare a normei ar exclude fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac de la viitoarele redistribuiri


Potrivit proiectului de norma, sunt excluse de la repartizare aleatorie fondurile care, la data derularii procesului

de validare aleatorie, indeplinesc cumulat urmatoarele conditii: detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti existenti la toate fondurile de pensii obligatorii si au active nete care depasesc 20% din activele nete detinute de catre toate fondurile de pensii de pe pilonul II.


Or, intrarea in vigoare a unor astfel de prevederi ar exclude de la "loteriile" viitoare doua fonduri, administrate de ING si Allianz-Tiriac. Astfel, dupa etapa de validare a aderentilor inainte de repartizarea aleatorie, ING Fond de Pensii se afla pe primul loc, cu 1.279.955 de aderenti (32,07% cota de piata), iar pe locul al doilea in clasamentul fondurilor de pe pilonul II se afla Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 1.017.935 participanti atrasi si o cota de piata de 25,51%.


Legislatia in vigoare prevede redistribuirea proportionala cu cota de piata deja atrasa pentru participantii care au aderat in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.


Repartizarea va fi facuta de CNPAS, sistemul informatic fiind cel care va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe pilonul II.