Fondul de garantare pentru pilonul 3 de pensii, gata pana la sfarsitul anului

Luni, 07 Mai 2007, ora 17:33
1778 citiri

Fondul de garantare pentru cei patru administratori de fonduri de pensii facultative autorizati sau in curs de obtinere a autorizatiei este in formare si va fi constituit pana la sfarsitul acestui an, a declarat, luni, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.

"Pentru cei patru autorizati s-a pus deja in constituire fondul de garantare, un element esential in viitorul sistem, ca masura de siguranta, si care va fi o realitate intr-un termen destul de scurt", a mai spus directorul general al Allianz-Tiriac Societate de administrare a fondurilor de pensii facultative.

Potrivit lui Andanut, legislatia nu prevede cu cat trebuie sa vina fiecare administrator, insa acesta este un subiect care urmeaza sa fie discutat si stabilit.

Allianz-Tiriac pregateste, pentru pilonul III (al pensiilor facultative), un numar de trei fonduri cu profil de risc diferit: AZT Vivace, AZT Moderato si AZT Adagio, dintre care doar primele doua vor fi lansate, in prima faza, pe piata. Gradul de risc si randamentul care poate fi obtinut vor fi cele mai ridicate pentru Vivace, urmate de cele presupuse de Moderato. Adagio va oferi cel mai ridicat nivel de protectie, dar se va limita la conservarea contributiei.

In afara de cele trei tipuri de fonduri, compania pregateste si o serie de fonduri dedicate, care se adreseaza marilor angajatori si care vor incheia o intelegere cu Allianz in numele angajatilor. Andanut a precizat ca prin mari angajatori intelege companii cu un numar de peste 10.000 de angajati.

Directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private a mai apreciat ca limita de deductibilitate fiscala stabilita la 200 de euro este "absolut ridicola" si ca este probabil ca aceasta sa fie depasita.

"Media contributiei lunare va fi, probabil, peste 20 de euro si pana la 30 euro", a mai estimat Andanut.

Andanut a citat studiile de piata calitative efectuate de catre Allianz-Tiriac pentru segmentul reprezentat de clientii companiei si a spus ca profilul romanului este caracterizat, in special, de doua lucruri, respectiv preferinta pentru un castig rapid si "lipsa crasa de informare".

"Romanii risca fara sa stie ca pot pierde. Se estimeaza un randament bun, ca atare mergem spre el - acesta e profilul romanului", a mai spus Andanut.

Referitor la prima colectare a contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), programata pentru 1 ianuarie 2008, Andanut a spus ca este foarte posibil sa fie intarziata cu cateva luni din cauza dificultatilor pe care le ridica dezvoltarea sistemului informatic.

"Este probabil sa nu opteze suficienti pentru un administrator de fonduri si sa se prelungeasca perioada in care salariatii sa poata alege, pentru a nu fi distribuiti din oficiu. In plus, sa nu uitam ca este vorba despre milioane de oameni", a mai spus Andanut.