Implementarea Pilonului II de pensii private, in criza de timp

Joi, 26 Aprilie 2007, ora 19:33
1104 citiri

Allianz Tiriac Pensii Private considera insuficienta perioada de patru luni ramasa pentru implementarea Pilonului II de pensii private:"Suntem ingrijorati asupra viitorului sistemului, dar sustinem implementarea acestuia conform calendarului stabilit", a spus directorul general al societatii, Crin Adanutin cadrul unui seminar pe tema pensiilor private.

Acesta a criticat modul in care Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private informeaza populatia asupra noului sistem. "Statul se afla intr-o postura ingrata: face reclama noului sistem spunand ca cel actual nu mai functioneaza", este de parerea reprezentantul Allianz Tiriac.

Contribuabilii isi vor putea exprima optiunile pentru unul dintre fondurile de pensii in cadrul Pilonului II in perioada iulie - noiembrie 2007.

Jucatorii din piata, prezenti la seminar, s-au aratat ingrijorati de faptul ca inca nu exista o norma contabila pentru sistemul care va demara in acest an.
"Proiectul de norma contabila este gata de aproximativ un an si se afla spre aprobare la Ministerul Economiei si Finantelor. Speram ca acest aspect sa se rezolve in cel mai scurt timp", a anuntat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Reprezentantii societatii BCR Asigurari de Viata s-au aratat optimisti cu privire la implementarea pensiilor private. "Daca 2006 a fost anul privatizarii BCR, 2007 va fi cu siguranta anul pensiilor private. Suntem convinsi ca aceasta industrie va genera, pe langa noi locuri de munca, si o crestere semnificativa a PIB", a spus Florina Vizinteanu, director general BCR Asigurari de Viata.

Banca Nationala a Romaniei indeamna la o abordare prudentiala asupra fondurilor de pensii si anunta ca obligativitatea de a dezvolta sistemul revine, in primul rand, autoritatilor Statului.

"BNR este sigura ca CSSPP va gasi solutiile cele mai eficiente in instituirea esafodajului prudential, care se refera la solvabilitate si echitabilitate", a punctat Antoaneta Alexe Padina, sef serviciu Piete Financiare in cadrul BNR.

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) si cele facultative (Pilonul III) vor strange contributii in valoare de pana la 300 milioane euro pana in 2008, a precizat Mircea Oancea.

"In sistem vor fi stranse contributii in valoare de 200-300 milioane de euro in perioada 2007-2008, insa nu cred ca va fi o problema in ceea ce priveste absorbtia acestor sume pe piata romaneasca", a explicat Mircea Oancea.

Acesta a aratat ca doar pentru Pilonul II vor intra, incepand cu data primelor contributii in fonduri, respectiv 1 ianuarie 2008, circa 2,5 milioane de angajati pentru primul an, urmand ca, ulterior, sa intre in sistemul de pensii obligatorii intre 100.000 si 200.000 de angajati anual.

Potrivit legii, toti salariatii cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat unde angajatorul le va transfera doi la suta din salariul brut, in primul an, procentajul urmand sa creasca cu 0,5 la suta pe an, pana la sase la suta, bani care merg acum la fondul public de pensii. In acest moment, contributia la fondul de pensii este de 9,5 la suta.

Si salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani vor putea cere angajatorilor sa le plateasca doi la suta din salariul lor brut intr-un fond de pensii privat. Cei peste 45 de ani nu o pot face. Contributiile la Pilonul II vor demara incepand cu 2008.
Pe de alta parte, din mai vor incepe contributiile la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III).

Conform legii, pot contribui la pensiile facultative salariatii de pana la 52,5 ani, nivelul contributiei fiind de maximum 15 la suta din salariul brut, iar contributiile sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat (din impozitul pe venit), cat si pentru angajator (din impozitul pe profit).

In 2007, contributiile pentru pensiile facultative vor insuma 40-50 milioane euro, conform estimarilor conducerii Comisiei.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)