Jucatorii de pe pilonul III de pensii vad in criza o oportunitate de crestere a afacerilor

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 13:05
1324 citiri
Jucatorii de pe pilonul III de pensii vad in criza o oportunitate de crestere a afacerilor

Criza financiara care afecteaza din ce in ce mai mult economia in ansamblu ar putea spori intersul angajatorilor pentru pensiile private facultative, ca mijloc alternativ de majorare a salariilor, dar cu costuri mai mici, mai ales in conditiile in care pragul de deductibilitate se dubleaza in 2009. Piata romaneasca a pensiilor private facultative - sau pilonul III - este inca de dimensiune redusa, cei sapte administratori prezenti reusind sa atraga 135.974 de participanti pana la sfarsitul lui octombrie si sa ajunga la active de 65,8 milioane lei (18 milioane euro).


"Dublarea deductibilitatii fiscale si transformarea ei in deductibilitate totala (din partiala) este un argument puternic in acest sens. Pe scurt, este mult mai ieftin pentru angajatori sa acorde pensii facultative decat prime sau majorari salariale", a declarat pentru NewsIn directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.


Este "mai ieftin din perspectiva fiscala, dar si mai eficient", considera Andanut, care argumenteaza ca pensiile facultative sunt beneficii care motiveaza si contribuie la fidelizarea personalului.


Andanut spune ca pensiile facultative "creaza o relatie de responsabilitate si de stabilitate intre angajator si salariatii sai".


Administratorii subliniaza ca actuala criza financiara, care a bagat in faliment nume mari ale pietei financiare mondiale, precum Lehman Brothers, nu are acelasi efect asupra pietei pensiilor private facultative, care ofera firmelor un instrument de reducere a costurilor salariale.


"Criza financiara nu va avea un impact major asupra pensiilor private facultative din Romania", a spus directorul general adjunct al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu.


El sustine ca avantajul fiscal oferit de aceste instrumente va spori interesul angajatorilor pentru aceasta piata, iar actualul context economic mondial ofera "un moment foarte bun pentru investitii pe termen lung".


Directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, considera ca tot mai multi angajatori vor fi interesati sa ofere angajatilor pensii facultative, dupa cresterea pragului de deductibilitate.


"Nu cred ca va mai fi un boom in ce priveste cresterea pietei de pensii facultative asa cum ne asteptam, insa intr-un climat economic considerat nefavorabil, ritmul de crestere va fi mai temperat", a spus pentru NewsIn directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.


Criza ar putea aduce, insa, si un alt avantaj fondurilor de pe pilonul III: oportunitati de investitii la pret redus.


"Dupa ce criza va trece, pentru ca asta se va intampla la un moment dat, vom putea profita de ieftinirea actiunilor si vom cumpara", spune Crinu Andanut.


"Cine va investi inteligent si va profita de oportunitatile crizei va obtine peste ani beneficii importante pentru participantii la fondul sau de pensii", mai estimeaza seful Allianz-Tiriac Pensii Private.


Increderea jucatorilor din piata a fost sustinuta, recent, de decizia Executivului de a majora pragul de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 de euro/angajat din 2009, de la 200 euro in prezent.


Totusi, marii administratori considera ca nivelul de deductibilitate trebuie sa creasca la cel putin 1.000 de euro pe an pentru ca romanii sa beneficieze de o pensie decenta.


Cei sapte administratori activi in prezent pe piata sunt ING, Allianz-Tiriac (ambele cu doua fonduri), BCR, Aviva, OTP Garancia Asigurari, Raiffeisen Asset Management si Asirom-Concordia.