Speculatiile urca actiunile Allianz

Luni, 25 Iunie 2007, ora 00:00
953 citiri

Actiunile Allianz au urcat, vineri, pana aproape de maximul ultimilor cinci ani, dupa discutii insistente potrivit carora asiguratorul german ar dori sa incheie un parteneriat cu o banca si sa ii vanda acesteia o parte din filiala bancara Dresdner Bank, informeaza Reuters.

Revista economica germana WirtschaftsWoche a relatat ca Allianz si grupul bancar francez Societe Generale urmaresc o colaborare stransa, care ar putea include un schimb de capital.

Allianz ar putea prelua afacerea de asigurari din Franta a Societe Generale, in timp ce bancii frantuzeasti i-ar reveni o parte din Dresdner Bank, a mai scris revista. Reprezentantii celor doua grupuri implicate au refuzat sa comenteze, mai scrie Reuters.

Relatarile publicatiei germane vin dupa o serie de alte relatari, potrivit carora Allianz evalueaza o serie de optiuni strategice pentru afacerile bancare si de asigurari.

Surse apropiate afacerii au declarat, la inceputul acestei luni, ca grupul Allianz, condus de directorul general Michael Diekmann, ia in considerare fuziunea cu o banca si a examinat deja mai multe posibilitati.

Un parteneriat cu o banca de dimensiuni comparabile cu ale asiguratorului german ar putea intari prezenta companiei Allianz in strainatate, sustin sursele, care adauga ca nu s-au desfasurat inca negocieri cu partenerii potentiali.

Una dintre surse a spus ca gasirea unui partener egal pentru Allianz, care are o valoare de piata de 80 miliarde euro, i-ar aduce asiguratorului o masa critica de capital in sectorului serviciilor financiare, care se afla intr-un proces rapid de consolidare.

Relatarile au determinat aprecierea rapida a actiunilor grupului Allianz in ultimele saptamani. Pretul acestora a crescut cu 2,3% in prima parte a sedintei de vineri si pastra inca o crestere de 1,5%, pana la 177,30 euro pe actiune, in a doua parte a zilei.

Revista WirtschaftsWoche a mentionat ca relatarea este confirmata de catre un membru al consiliului de supraveghere al grupului Allianz. Publicatia a citat, de asemenea, surse din cadrul Societe Generale, care au declarat ca discutiile intre cele doua companii sunt in desfasurare.

Relatarile s-au adaugat speculatiilor de pe piata, din dimineata zilei de vineri, potrivit carora Allianz analizeaza posibilitatea de a vinde Dresdner Bank. "Au aparut din nou zvonuri ca Allianz vrea sa vanda banca Dresdner si ca va face un anunt, in acest sens, la sfarsitul saptamanii", a spus un trader citat de Reuters.

Alti traderi au vorbit despre un zvon ca Allianz planuieste sa vanda ramura de investitii bancare a Dresdner, Dresdner Kleinwort, posibil bancilor de investitii americane Morgan Stanley si JP Morgan. Cu toate acestea, sursele familiare afacerii au respins posibilitatea, argumentand ca achizitionarea lui Dresdner Kleinwort nu ar avea rost pentru niciuna dintre cele doua banci din SUA.

Allianz, Dresdner Bank, JP Morgan si Morgan Stanley au refuzat sa comenteze zvonul. Allianz a devenit una dintre putinele companii de asigurari care detine o banca dupa ce a cumparat Dresdner in 2001, starnind un val de critici, din cauza pierderilor de aproape 3 miliarde de euro ale bancii.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)