Trei companii vor putea incepe, din mai, colectarea pentru fondurile de pensii private facultative

Sambata, 10 Februarie 2007, ora 03:20
810 citiri

Trei companii vor putea incepe, de la 1 mai, colectarea pentru fondurile de pensii private facultative (pilonul III), estimeaza vicepresedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.

Pana la sfarsitul anului 2007, vor fi autorizate probabil cel mult 7-8 societati care sa administreze fonduri de pensii pe pilonul III, a declarat pentru Rompres vicepresedintele CSSPP.


Comisia a demarat, la sfarsitul lunii octombrie 2006, procesul de autorizare a entitatilor care vor administra fonduri de pensii facultative si a estimat initial ca acest proces va dura numai trei luni. Conform legii, aceste fonduri de pensii pot fi administrate de trei tipuri de entitati - societatile de pensii nou constituite avand ca unic obiect de activitate colectarea, administrarea si investirea contributiilor, societatile de asigurari care functioneaza in baza autorizarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si societatile de administrare a investitiilor, autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Am fost optimisti cand am estimat trei luni. Se pare ca este destul de greu ca firmele sa indeplineasca ceea ce am cerut noi prin norme. Pana acum, a depus dosarul pentru autorizare BCR Asigurari, pentru administrarea de fonduri de pensii private pe pilonul III", a spus Giurescu, care a adaugat ca solicita acest lucru si Allianz si ING. Aceste trei firme vor fi probabil singurele care vor putea incepe colectarea contributiilor de la 1 mai.

Giurescu a precizat ca, la inceputul saptamanii, Comisia a autorizat BRD ca depozitar, iar firma Ernst&Young a fost autorizata ca auditor. Oficialul CSSPP a explicat intarzierile in procesul de autorizare prin faptul ca solicitantii nu au adus toate actele necesare si in forma ceruta. El a admis ca cerintele Comisiei sunt destul de stricte si sunt solicitate multe acte pentru siguranta sistemului.

Comisia solicita printre altele informatii despre provenienta capitalului, administratori, cazier fiscal si juridic, rezultatele economice pe ultimii trei ani.

Vicepresedintele CSSPP a apreciat ca, in primul an de functionare a pilonului III, se poate ajunge la 200.000-300.000 de participanti in sistem. Chiar daca nu vor fi multe firme care sa administreze astfel de fonduri, cei care vin pe piata sunt asiguratori mari, firme puternice care au deja un portofoliu de clienti usor de accesat, considera Ion Giurescu.

El a mentionat ca interesul firmelor este mai mare pentru pilonul II de pensii (pensiile obligatorii administrate privat), deoarece acolo piata este deja oferita si nu mai trebuie cautata, persoanele sub 35 de ani fiind obligate sa intre in acest sistem.

Sistemul pensiilor facultative reprezinta asa-numitul pilon III de pensii, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Pentru ca o companie sa fie autorizata ca administrator de fond de pensii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii - sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane euro, membrii consiliului de administratie sa aiba pregatire in domeniu, compania sa nu aiba datorii la bugetul de stat si, totodata, sa indeplineasca anumite conditii legate de provenienta capitalului.

O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator si 200 de euro de la angajat.

Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro, in plata timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro.
Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, in plata timp de 15 ani.

Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de 7% in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)