Alpha Bank a atras capital privat de 550 milioane de euro si a evitat nationalizarea

Marti, 04 Iunie 2013, ora 08:36
1890 citiri
Alpha Bank a atras capital privat de 550 milioane de euro si a evitat nationalizarea

Alpha Bank, una din cele mai mari patru banci din Grecia, a reusit sa atraga 550 de milioane de euro din partea investitorilor privati, ca participare la recapitalizarea de 4,571 miliarde de euro facuta cu sprijinul UE si FMI, ceea ce ii garanteaza ramanerea in propietate privata, relateaza AFP.

Emisiunea de drepturi catre investitori institutionali si alti investitori privati a fost suprasubscrisa in proportie de 165%, astfel ca participarea privata la majorarea capitalului Alpha Bank va fi de peste 10%, a anuntat institutia financiara intr-un comunicat.

"Alpha Bank devine prima banca elena care indeplineste cu succes conditiile planului de recapitalizare", potrivit comunicatului, AFP notand ca institutia financiara a efectuat operatiunea in termenii conveniti intre Atena si creditorii internationali, respectiv Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, pentru evitarea nationalizarii.

Pentru recapitalizarea bancilor din Grecia, UE si FMI au alocat in total 50 de miliarde de euro.

"Aceasta recapitalizare reprezinta un vot de incredere in sectorul bancar si economia elena si creeaza conditiile pentru revenirea tarii pe pietele financiare", a declarat presedintele Alpha Bank, Ioannis Costopoulos.

El a mai aratat ca "prin incheierea acestei tranzactii Alpha Bank isi pastreaza caracterul privat in concordanta cu strategia sa, de a ramane un punct de referinta al sectorului bancar elen".

Pentru fiecare noua actiune, fiecare investitor din sectorul privat care a participat la cresterea capitalului social cu plata in numerar va primi un certificat care va include dreptul de a achizitiona cel putin 7,31 noi actiuni ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara.

Emisiunea de drepturi convertibile in actiuni face parte din procesul de majorare a capitalului social aprobat in luna aprilie de Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor.

Pe langa emisiunea de drepturi, majorarea capitalului social a fost efectuata prin atragerea unui plasament privat, cat si prin contributia Fondului Elen de Stabilitate Financiara, prin instrumente financiare emise de Fondul European de Stabilitate Financiara.

Emisiunea de drepturi a fost derulata in perioada 17-31 mai, in Grecia prin intermediul unei oferte publice si in afara Greciei prin intermediul unei oferte adresate investitorilor institutionali.

Sectorul bancar din Grecia asteapta inca rezultatul recapitalizarilor lansate de National Bank of Greece si Piraeus Bank, care vor la randul lor sa evite nationalizarile.

Presedintele Eurogroup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a declarat vineri, in timpul unei vizite la Atena, ca recapitalizarile bancilor sunt esentiale pentru redresarea economiei Greciei.

EFG Eurogroup a renuntat la participarea privata la recapitalizarea bancii, optand la realizarea operatiunii prin intermediul Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, de la care va primi 5,8 miliarde de euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Alpha Bank capital, #Alpha Bank nationalizare, #banci Grecia probleme , #Investitii