Actiunile Alpha Bank si EFG Eurobank au crescut cu 30%

Luni, 29 August 2011, ora 17:05
1854 citiri
Actiunile Alpha Bank si EFG Eurobank au crescut cu 30%

Actiunile Alpha Bank si EFG Eurobank au crescut luni cu circa 30% in urma anuntului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% si se indreapta spre cea mai rapida crestere din peste 20 de ani, transmite Bloomberg. 

Titlurile National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, au avansat cu pana la 30%, iar cele ale Piraeus Bank cu pana la 29%.

Ambele banci sunt prezente si in Romania. Indicele ASE General al bursei din Atena era la ora 12:30 GMT in crestere cu 15,96%, la 1.020,52 puncte, depasind astfel pragul de 1.000 de puncte, dupa ce in august a atins cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.

"Fuziunea anuntata este o optiune buna pentru lansarea consolidarii sectorului bancar elen", a declarat Alex Koagne, analist la banca Natixis in Paris, citat de AFP.

Oficiali ai Uniunii Europene si din Grecia, intre care seful bancii centrale elene, George Provopoulos, au facut presiuni asupra bancilor din aceasta tara pentru formarea unor grupuri mai puternice, care sa supravietuiasca crizei care le-a afectat capitalul, odata cu deprecierea obligatiunilor de stat si reducerea depozitelor.

"O fuziune intre oricare dintre bancile elene importante va fi salutata de piata, autoritatile de reglementare si autoritatile decidente', a declarat Alexander Kyrtsis, analist la UBS in Londra.

Actiunile bancilor elene au scazut puternic saptamana trecuta, in conditiile in care tara se confrunta cu al treilea an de recesiune, iar guvernul negociaza aplicarea celui de-al doilea plan de salvare, care implica pierderi pentru detinatorii de obligatiuni suverane.

Titlurile Alpha Bank au scazut atunci cu 26%, iar EFG Eurobank cu 22%.

Alpha Bank si Eurobank au incheiat saptamana trecuta cu o capitalizare de piata cumulata de numai 2 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg, in scadere de la circa 23 miliarde de euro la sfarsitul lui 2007.

Consiliile de administratie ale EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat luni fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit Grecia si din Europa de Sud-Est, actualii actionari ai Alpha Bank urmand sa detina 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.

Subsidiarele din Romania ale celor doua banci elene, Alpha Bank Romania si Bancpost, ocupa locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa active.

Alpha Bank are active de 17 miliarde lei, iar Bancpost, controlata de Eurobank, de 13 miliarde lei. Viitoarea entitate va deveni al treilea grup bancar din Romania. 

#alpha bank, #eurobank, #fuziune, #actiuni , #stiri Alpha Bank