Alpha Bank: Bancile comerciale vor avea probleme cu costurile

Joi, 17 Iunie 2010, ora 11:23
2313 citiri
Alpha Bank: Bancile comerciale vor avea probleme cu costurile

Bancile mari vor reusi sa se mentina pe piata mult mai bine, in criza, datorita masei critice, in timp ce bancile mici vor avea de suferit de pe urma costurilor mari, care cresc si din cauza reglementarilor noi, a declarat, joi, Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, precizeaza NewsIn.

"De la o anumita masa critica, bancile comerciale din Romania vor putea sa se diferentieze. Sub o anumita masa critica, nivelul costurilor va fi foarte mare pentru unele banci, mai ales in criza", a spus Oprescu.

El sustine ca toate bancile sunt orientate catre o politica de reorganizare si eficientizare a retelei de sucursale, pentru a aduce raportul costuri/venituri mai aproape de cel occidental.

"Scaderea indicatorului costuri/venituri trebuie sa se realizeze prin reducerea costului. Aici intram in contradictie cu o tendinta europeana, nu doar de la noi, si anume tendinta de crestere a costului din cauza reglementarii", a spus Oprescu.

"Va exista o simplificare a produselor bancare, si nu o sofisticare. Trebuie sa ne intoarcem la produse traditionale, al caror nivel de sofisticare sa nu fie asa de mare, asa incat sa nu mai fie de neinteles pentru client. Cred ca tendinta va fi de simplificare a produselor, pe care clientul va fi capabil sa le inteleaga", sustine Oprescu.

El sustine ca bancile mizeaza pe clientii care au ramas in "relatii corecte cu banca" si au "performat in ultimul timp".

Asemenea institutiilor de credit romanesti, bancile spaniole se confrunta cu o criza de lichiditate, iar marjele dobanzior au scazut, spune Isidro Soriano, project manager Roland Berger Strategy Consultants, Madrid.

"In Europa, mai ales in criza, cei care vor sti sa-si optimizeze costurile si vor sti sa identifice oportunitati de preluare vor castiga," a spus Soriano.

"Personal nu cred intr-o dezvoltare a sectorului bancar romanesc dupa sistem nordic, cu sucursale putine si sisteme informatice performante, intrucat nu vad o dezvoltare a instrumentelor la distanta, dar nici o dezvoltare de tip spaniol", spune Razvan Munteanu, vicepresedinte Raiffeisen Bank.

"Fiecare piata are specificitatea ei. Am plecat de la explozia creditului in 2004-2009, iar particularitatile pietei locale nu pot fi asociate nici pietei nordice, nici celei spaniole", a mai spus Munteanu.

"Dimensiunea bancii conteaza. Bancile au reusit sa-si mentina in Spania marimea in perioada de boom, totul e sa vedem daca si in criza vor pastra aceiasi parametri. Ne indreptam de la un sistem bancar bazat pe volum catre o tranzitie bazata pe relatia pe care o vei avea cu clientul, catre deservirea nevoilor sale", a adaugat Sergiu Oprescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alpha, #bank, #costuri, #banci, #criza , #stiri Alpha Bank