Alpha Bank, mai optimista decat FMI: deficitul va ajunge la 7,8%

Miercuri, 26 August 2009, ora 09:03
1280 citiri
Alpha Bank, mai optimista decat FMI: deficitul va ajunge la 7,8%

Specialistii din cadrul Alpha Bank apreciaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi de 7,8% din PIB, nivel mai mare fata de cel prevazut de guvern in acordul cu FMI, de 7,8% din PIB, arata raportul semestrial publicat marti de grupul elen si preluat de NewsIn.

Initial, in raportul anterior publicat in primavara, specialistii Alpha Bank estimasera ca deficitul va fi de 5% din PIB, in conditiile in care in 2008, deficitul bugetar al statului roman depasise nivelul de 5% din PIB, conform standardelor de contabilitate internationale.

In acelasi timp, analistii preconizasera un deficit public de 3% din PIB pentru 2010.

Intrucat situatia economica a Romaniei s-a inrautatit, FMI a acceptat modificarea semnificativa a acordului convenit cu autoritatile romane.



Astfel, reprezentantii FMI au acceptat un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru acest an, fata de 4,6% din PIB, cat reprezenta tinta fixata dupa misiunea din martie.

De asemenea, conform analizei grupului, Romania va inregistra cea mai mare contractie economica din tarile regiune, dar si comparativ cu zona euro.

Pe de alta parte, creditarea va incetini semnificativ anul acesta, conform raportului, cu un avans de doar 2% fata de soldul de la finalul lui 2008, pentru ca in 2010 creditul sa inregistreze o crestere cu 8% fata de sfarsitul anului precedent, informeaza analistii bancii.

Sucursala din Romania a bancii Alpha Bank s-a majorat cu 4,5%, ajungand la 34,7 milioane euro, inainte de impozitare.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alpha, #banci, #bank, #bnr, #buget, #deficit, #pib , #stiri Alpha Bank