Ce inseamna esecul fuziunii Alpha Bank - Eurobank pentru Romania

Joi, 15 Martie 2012, ora 08:30
5070 citiri
Ce inseamna esecul fuziunii Alpha Bank - Eurobank pentru Romania
Alpha - Bancpost ar fi fost a treia cea mai mare banca din Romania

Fuziunea dintre Alpha Bank si Bancpost, detinuta de Eurobank, ar fi creat a treia cea mai mare banca din Romania, luandu-i locul Bancii Transilvania in clasament.

Fuziunea celor doua banci grecesti era doar o formalitate, dupa ce fusese aprobata in vara anului trecut, insa a fost pusa in pericol de restructurarea datoriilor Greciei. Astfel, dupa ce o serie de institutii bancare au pierdut sute de milioane de euro din cauza stergerii datoriilor statului elen, Alpha Bank a anuntat, miercuri, ca va convoca adunarea generala a actionarilor pentru a aproba decizia consiliului de supravechere de retragere din fuziunea cu EFG Eurobank.

Motivul? "Impactul restructurarii datoriei suverane a Greciei", dupa cum se arata intr-un anunt publicat de banca pe site-ul bursei de la Atena.

"Avand in vedere oferta de preschimbare a obligatiunilor emise sau garantate de statul elen si efectele acestei decizii asupra sistemului bancar, Alpha Bank a informat EFG Eurobank ca intentioneaza sa convoace adunarea generala a actionarilor pentru a decide revocarea deciziei din 15 noiembrie 2011 (decizia de a fuziona cu Eurobank - n.r.)", se mai arata in anunt.

A treia banca din Romania

In acest moment, sistemul bancar romanesc este destul de atipic. Avem 41 de institutii bancare, insa primele cinci banci detin 54% din totalul activelor. Astfel, din cele 354 de miliarde de lei, cat era totalul activelor bancare la sfarsitul anului, 193,2 miliarde de lei erau detinute de BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC si Raiffeisen.

Vestea buna este ca acest indicator a evoluat in ultimiii patru ani, la sfarsitul anului 2007, primele cinci banci din sistem detinand 75% din totalul activelor.

Fuziunea Alpha - Bancpost ar fi stabilizat aceasta balanta, formand a treia cea mai mare banca dupa active din Romania, si ducand Banca Transilvania pe locul patru. "Fuziunea ar fi fost 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), adaugand ca o banca mai mare poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure.

La sfarsitul anului trecut, Alpha Bank se afla pe locul opt in topul celor mai mari banci din Romania, cu 4,67% din active, in scadere de la 6,2%, cat detinea la 31 decembrie 2010. Bancpost se afla pe locul 10, cu 3,47% din active, in scadere, de asemenea, de la 3,9%, cat avea cu un an in urma. In timp ce Alpha a raportat o pierdere de 117,7 milioane de lei pe anul 2011, Bancpost a realizat un profit de 16,6 milioane de lei.

Esecul nu este o surpriza

Cele doua grupuri financiare au decis anul trecut sa fuzioneze pentru a-si intari pozitiile puternic slabite de criza si de problema datoriilor suverane din Grecia, dar procesul ramasese suspendat in aer dupa ce Alpha Bank si Eurobank ajunsesera pe pozitii divergente.

La sfarsitul lunii ianuarie, Alpha Bank a anuntat la Atena ca este nevoie de convocarea unei noi AGA pentru discutarea termenilor fuziunii, sustinand ca planul de restructurare a datoriei publice a Greciei ar schimba datele initiale, efectele asupra celor doua banci implicate in proiectul de fuziune urmand a fi disproportionate. In schimb, Eurobank a iesit cu o pozitie diametral opusa, afirmand ca nu exista niciun motiv de amanare a fuziunii.

#fuziune alpha bank eurobank, #alpfa bank bancpost, #banci grecia, #banci romania, #top banci romania , #stiri Alpha Bank