Cea mai mica rata la "Prima Casa", 340 de euro pe luna

Joi, 04 Iunie 2009, ora 09:16
2996 citiri
Cea mai mica rata la "Prima Casa", 340 de euro pe luna

Cea mai mica rata posibila la un credit ipotecar de cel mult 60.000 de euro pe o perioada de 30 de ani luat prin "Prima Casa" ar putea fi de circa 340 de euro, in conditiile in care cea mai mica dobanda propusa de banci Ministerului de Finante este de 5,5%. 

Majoritatea bancilor accepta un grad de indatorare de 50%, ceea ce inseamna ca pentru cel mai ieftin credit prin "Prima Casa" ar fi necesar un salariu de circa 700 de euro, aproximativ 3.000 de lei pe luna, adica mai mult de doua salarii medii pe economie. In martie, salariul mediu net pe economie a fost de 1.402 lei, conform Institutului National de Statistica (INS).

Ofertele indicative depuse de cele peste 20 de banci la Finante, care se refera la dobanda anuala efectiva (DAE), sunt foarte variate. Cele mai bune dobanzi le-au propus BRD si Alpha Bank, la creditele in euro, si CEC Bank la cele in lei, conform acelorasi surse.

In lipsa conditiilor exacte in care bancile vor acorda imprumuturile prin "Prima Casa", este dificil de calculat exact rata lunara. Luand in considerare numai dobanzile indicative propuse de banci Finantelor, ministerul prin care se va derula programul, rata ar putea varia intre 340 de euro si 710 euro pe luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #casa, #credit, #dobanzi, #rata , #stiri Alpha Bank