Cine este investitorul secret din spatele fuziunii Alpha Bank si EuroBank

Marti, 30 August 2011, ora 14:06
2888 citiri
Cine este investitorul secret din spatele fuziunii Alpha Bank si EuroBank

Hamad bin Khalifa Al-Thani, emirul Qatarului si conducatorul Qatar Investment Authority, este omul care va asigura o infuzie consistenta de capital in fuziunea Alpha Bank cu banca greceasca EuroBank. Miscarea va ajuta Grecia sa supravietuiasca unei crize crunte, dar va genera, in acelasi timp, cea mai mare banca din Europa de Sud-Est.

Guvernul grec si guvernatorul Bancii Centrale, George Provopoulos au incurajat de mult timp activitatea bancilor din Grecia, care sunt excluse de pe piata interbancara si depind de fondutile acordate de Banca Centrala Europeana, pentru a se consolida si a iesi din cea mai mare recesiune cu care tara s-a confruntat in ultimii 40 de ani, dar si din criza datoriilor suverane, scria Reuters recent.

Oficialii bancilor au anuntat fuziunea sambata si au confirmat ca actionarul majoritar ca fi Qatar Investment Authority. Astfel, Qatarul va injecta capital in noua banca prin intermediul a 500 de milioane de euro bounduri convertibile, iar un alt oficial al bancii declara ca va urma o cedare de drepturi de 1.25 miliard de euro.

Noua entitate formata, care va deveni cea mai mare banca din Europa de Sud-Est, va avea active de 150 de miliarde de dolari si depozite de 80 de miliarde de dolari.

Infuzia de capital va fi asigurata, in fapt, de trei actionari importanti implicati in fuziune: cele doua familii grecesti din ambele banci si Qatar Investment Authority, care va detine 17 procente din noul creditor format.

Qatar Investment Services, viitorul actionar majoritar, il are in spate pe Hamad bin Khalifa al Thani, emirul Qatarului. Acesta declara anul trecut intr-un interviu ca amenintarile globale nu au trecut si ca, din contra, au crescut si s-au diversificat.

"Problemele cu care lumea s-a confruntat nu au fost cauzate de lipsa de resurse, ci din cauza unui management prost si lipsei de corectitudine si egalitate. In concecinta, a venit timpul sa reformulam sistemul economic global si sa obtinem dreptate si sanse egale pentru toata lumea", declara acesta in 2010, potrivit UN.org.

Hamad bin Khalifa Al-Thani este atat conducatorul Qatarului, detinatorul postului de stiri Al-Jazeera, om de afaceri si un impatimit al sportului.

Fotbalul este in mod sigur o pasiune pentru  seicul Hamad, un fan devotat inca din copilarie al echipei Arsenal, care si acum la aproximativ 60 de ani practica sporturi si are simtul umorului foarte dezvoltat.

Valoarea personala a emirului era estimata la aproximativ 1.6 miliarde de euro in 2010, desi, in conditiile in care tara nu are partide politice sau alegeri electorale, el detine controlul celor 70 de miliarde de euro, fonduri suverane.

Vorbind despre criza globala, acesta declara intr-un interviu acordat Der Spiegel ca pentru Qatar "aceasta este o oportunitate care nu se va repeta in urmatorii 20 de ani", scria in luna decembrie, publicatia The Guardian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alpha bank, #eurobank, #hamad bin khalifa al-thani, #qatar , #stiri Alpha Bank