Creditele ipotecare au un mare potential de crestere in Romania

Miercuri, 29 August 2007, ora 14:10
961 citiri

Creditele ipotecare s-au dezvoltat abia din anul 2003 in Romania, iar faptul ca acestea reprezinta doar 1% din valoarea Produsului Intern Brut genereaza un mare potential de crestere pentru acest sector, indica Pelle Langli, presedintele executiv al Emerging Real Estate, una dintre principalele firme de consultanta pe sectorul imobiliar din Marea Britanie, citat de PRNewswire.

Spre comparatie, in Marea Britanie creditele ipotecare reprezinta 49% din PIB.

In Romania, cererea de locuinte depaseste cu mult oferta, a adaugat presedintele executiv al Emerging Real Estate.

Anul trecut, in Bucuresti, au fost construite doar 8.800 de locuinte noi, in conditiile in care planificatorii orasului si Autoritatea Nationala Imobiliara considera ca este nevoie de 200.000 de noi locuinte pentru clasa de mijloc.

Statisticile indica un numar de 100.000 de rezidenti in Bucuresti considerati a face parte din clasa de mijloc. Aceasta clasa este din ce in ce mai numeroasa ca urmare a faptului ca tot mai multe corporatii internationale precum, KPMG, Orange, Oracle, Toyota, IBM, Alpha Bank si ING Bank si-au deschis oficii in Bucuresti.

Un procent de 89% din populatia Romaniei are propria locuinta, fara a avea vreun credit ipotecar de platit pentru acestea. Astfel ca romanii nu renunta sa achizitioneze proprietati moderne si luxoase, chiar daca piata romaneasca a creditelor ipotecare este inca la inceput.

In prezent, strainii nu au dreptul sa cumpere direct proprietati in Romania. O companie romaneasca poate detine proprietati in Romania chiar daca este detinuta in totalitate de o companie straina.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.