Cum se poate accesa un credit garantat de stat

Luni, 29 Iunie 2009, ora 09:24
1749 citiri
Cum se poate accesa un credit garantat de stat

Aveti o firma si intentionati sa luati un credit cu garantia statului? Nivelul garantiilor pe care statul le-a acordat FNGCIMM -Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri - a fost destul de redus pana in acest moment.

Anul trecut fondul a acordat garantii pentru aproximativ 1.800 de credite, iar per total, in cei opt ani de la infiintare, a acordat garantii pentru peste 5.700 de credite.

La sfarsitul anului 2008, Fondul avea in sold peste 2.500 de credite garantate, la care valoarea garantiilor era de 910 milioane de lei - la o valoare a soldului creditelor de peste 1.700 lei - rezulta o valoarea a acoperirii creditelor cu garantii ale Fondului de putin peste 50%", explica contzilla.ro.

Ce trebuie sa stim atunci cand ne gandim la garantarea unui credit pe care vrem sa-l contractam cu garantii de la FNGCIMM? In primul rand, nu toate bancile acorda credite garantate in acest fel.

Lista bancilor care au incheiate conventii cu Fondul cuprinde 19 instutii bancare, printre care Alpha Bank, BCR, Bancpost, BRD, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, CEC, Eximbank, ING Bank, Volksbank Romania. Sistemul de acordare poate fi de doua feluri. "One Stop Shop este cazul in care acordarea creditului cu garantia Fondului se rezolva doar la banca.

Astfel, banca urmeaza sa se ocupe de obtinerea garantiei fondului, iar clientul semneaza toata documentatia.

Al doilea tip este cazul in care obtinerea creditului este conditionata de semnarea prealabila a Conventiei de Garantare a Fondului, acesta modalitate implicand mai multe drumuri, atat la banca, cat si la Fond. Doar creditele acordate de Banca Transilvania si BRD sunt in sistem One Stop Shop", arata site-ul citat.

Pentru acordarea garantiei, cei interesati va trebui sa plateasca un comision de garantare de 1,5-2,5% din valoarea garantiei. Fondul nu garanteaza toata valoarea creditului Fondul acopera maximum 80% din valoarea creditului, iar pentru diferenta compania va trebui sa aduca garantii materiale proprii.

In plus, companiile care solicita garantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii de eligibilitate. Aceste conditii pot sa cuprinda: minimum 2 ani de activitate, evolutia cifrei de afaceri sa fie pozitiva, firma sa inregistreze profit din exploatare si sa nu aiba datorii la stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit, # comision, # acordare, # garantie , #stiri Alpha Bank