"Nu sunt perspective bune de achizitii bancare in Romania"-presedintele Bank of Cyprus

Joi, 15 Martie 2007, ora 13:22
944 citiri

Bank of Cyprus (BoC), care va lansa operatiunile bancare din Romania in aprilie, nu considera ca exista, in momentul de fata, oportunitati de preluare a altor banci si va opta pentru cresterea organica a diviziei romanesti, a declarat, pentru NewsIn, presedintele grupului, Eleftherios Ioannou.

"Nu sunt perspective bune de achizitii in Romania, asadar vom opta pentru cresterea organica de acum", a spus Ioannou, care a condus Alpha Bank Romania intre 2000 si 2004.

Clientii eleni si ciprioti care fac afaceri in Romania au constituit un argument in favoarea intrarii bancii pe piata romaneasca, spun presedintele grupului, care adauga insa ca BoC nu se va baza doar pe ei. "Experienta mea imi spune ca nu te poti baza doar pe clientii straini. Intr-adevar avem clienti foarte buni din Cipru sau Grecia, insa o banca buna trebuie sa se extinda si spre respectiva tara".

Reprezentantii BoC au precizat institutia va fi initial o banca de nisa, eventual o banca universala. "Produsele de baza vor fi in prima faza cele destinate companiilor. Pentru partea de retail, avem nevoie de o retea, iar aceasta se face in timp", a declarat directorul general al BoC Romania, Vassilis Papaioannou. "Retailul nu este prioritatea noastra, insa o sa urmarim si noi acest sector". Banca va oferi in prima faza doar produsele de baza si va aduce noi produse pe masura ce banca se "rodeaza" cu piata romaneasca.

Banca se va axa foarte mult in Romania si pe sectorul imobiliar. "Cipriotii se concentreaza mult pe imobiliare", a spus Ioannou. BoC va finanta atat constructia de proiecte mari, insa va oferi si credite ipotecare pentru persoanele fizice.

Un serviciu, descris de presedintele BoC ca un "atu al grupului", este factoringul. Banca nu ofera servicii de factoring printr-o divizie speciala, ci prin banca. "Vom oferi factoring si pe piata romaneasca si va fi gestionat de un departament din banca".

Grupul cipriot mai ofera servicii de leasing pe piata romaneasca prin divizia specializata. Alte produse ar putea include si asigurari de viata, in urma contactelor cu compania de asigurari a grupului din Grecia. BoC Romania va mai si oferi bancassurance.

Presedintele grupului a declarat ca spera sa castige noii clienti prin rapiditatea serviciilor. "Cand o companie vrea un imprumut, fie il aprobi rapid, fie il respingi la fel de repede", a spus Ioannou. "A intarzia este cel mai rau lucru".

Banca romaneasca va tinti sa aiba un portofoliu de noi credite de 96 milioane euro pana la finalul acestui an, insa aceasta cifra ar putea fi mai mare daca vor fi transferate si creditele incheiate de sucursala cipriota a bancii. "In momentul de fata nu se stie daca grupul va transfera imprumuturile incheiate inainte in Romania", a spus Papaioannou. "Poate fara rezervele minime ale bancii centrale ne mai gandim la acest lucru".

BoC a fost fondata in 1899 si este liderul de piata in Cipru. Banca ofera servicii de retail si comerciale, dar si de finantare, de factoring, de brokeraj, de asigurari generale si de viata. Bank of Cyprus mai gestioneaza fonduri si ofera servicii de banca de investitii. Grupul financiar are este prezent in Grecia, Australia, Marea Britanie, Insulele Channel, SUA, Canada, Africa de Sud, Rusia si Romania. La sfarsitul anului trecut, activele grupului financiar BOC erau la circa 25,2 miliarde euro. Bank of Cyprus tinteste un profit net de 415 milioane euro, cu 31% mai mare fata de nivelul din 2006.

Bank of Cyprus este listata la bursele de valori din Cipru si Atena.

Eleftherios Ioannou a fost ales, in unanimitate, presedinte al Bank of Cyprus pe data de 7 septembrie 2006. El a a fost in conducerea Alpha Bank din 1990 pana in 2000, iar in perioada 2000-2004 a fost presedinte al Alpha Bank Romania.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)