Presedinte FNGCIMM: bancile cauta sa transfere riscul catre clienti

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 23:45
1612 citiri
Presedinte FNGCIMM: bancile cauta sa transfere riscul catre clienti

Bancile din Romania au facut un fetis din risc si incearca sa il transfere in totalitate in "orice alta parte", inclusiv catre clienti, considera Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, potrivit Mediafax. 

"Fetisizarea riscului de catre banci este una dintre cauzele pentru care ele se confrunta cu probleme de credibilitate.

Au facut un fetis din risc. Riscul din perspectiva bancilor, care a condus la o anumita decredibilizare, este inteles intr-un singur fel: sa-l ducem, daca nu pe tot, cat mai mult, dincolo de noi, fie la institutii de garantare, fie la clienti, fie in alte parti.

Exagerarea conceptului de management al riscului din perspectiva inlaturarii totale creeaza premise de lipsa de incredere.

In general, managementul riscului inseamna sa il minimalizezi, dar nu sa il transferi in totalitate", a spus Saramet, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Sistemul bancar afirma ca este prudent pentru ca gestioneasza riscuri "greu de definit pe orizonturi foarte lungi" si trebuie sa incerce sa estimeze evolutiile economice pe aceste perioade de timp.

"In Romania, din pacate, si nu din vina bancilor, a face predictii pe un an inseamna ca esti inconstient (...) Aceasta este o constranegre pe care o suportam cu totii", a continuat Saramet.

El a mentionat ca si Guvernul are un rol in asigurarea unui mediu predictibil, dar pentru a oferi acest lucru are nevoie de un mediu de afaceri neostil, constructiv si care sa aiba incredere intai in propriile resurse.

Saramet a spus ca rolul bancilor intr-o economie este de a sprijini financiar dezvoltarea afacerilor, dar in Romania numai 15% dintre IMM-uri iau finantare de la institutiile de credit.

Totodata, el a afirmat ca doar doua banci din Romania, dintre-un total de 42, finanteaza cu adevarat autoritati publice.

"Fac apel la mediul economic si la bancheri. Ei pot genera solutii pana la urma si pentru politicile guvernamentale, dar nu ii vad preocupati sa gandeasca ce se intampla dincolo de poimaine", a mai spus presedintele FNGCIMM. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fngcimm, #saramet, #banci, #riscuri, #clienti , #stiri Alpha Bank