Prima Casa scade dobanzile si umfla comisioanele?

Marti, 02 Iunie 2009, ora 08:49
2388 citiri
Prima Casa scade dobanzile si umfla comisioanele?

Despre Programul "Prima Casa" se stie ca va demara in luna iulie, ca notarii vor reduce onorariile pentru incheierea actelor de vanzare/cumparare cu 30% sau ca avansul va fi doar de 5%.

Se stiu pana si numele principalelor banci interesate de program, dar nu se stie mai nimic despre nivelul dobanzilor pe care vor trebuie sa le plateasca romanii care vor dori sa-si cumpere o casa sub garantia statului.

Potrivit estimarilor facute pana in prezent de bancheri si analistii imobiliari din piata, dobanzile ar putea scadea in medie cu unu-doua procente.

Ce inseamna asta? Care sunt marjele intre care ar putea fluctua dobanzile la creditele ipotecar-imobiliare acordate in cadrul programului guvernamental?

In lipsa unor precizari clare, bancile ar putea incadra creditele din Programul "Prima Casa", fie la imprumuturi ipotecare, fie la imprumuturi imobiliare. Teoretic, imprumuturile ipotecare sunt garantate numai cu imobilul finantat, iar cele imobiliare se pot garanta cu alte locuinte.

Garantia statului poate fi interpretata ca una pusa direct pe imobilul finantat, dar si ca pe o garantie colaterala, avand in vedere faptul ca banca urmeaza sa se aleaga in caz de neplata cu banii, nu cu locuita pentru care a acordat creditul.

In prezent, ratele dobanzilor la cele sase banci mari care si-au anuntat intentia de a acorda credite pentru "Prima Casa" variaza pentru creditele imobiliare in euro intre 8,99 %, la Bancpost, si 10,21%, la Alpha Bank.

In acelasi timp, dobanzile pentru imprumuturile ipotecare in euro variaza intre 8,17%, la BCR, si 14,25 %, la Raiffeisen, potrivit datelor de pe vreaucretit.ro

In urma unor scaderi cu maxim doua puncte procentuale, ratele dobanzilor ar putea deveni 6,17% la BCR; 6,99% la Bancpost si BRD; 7,38% la CEC Bank; 7,9% la Raiffeisen, respectiv 8,05% la Alpha Bank.

Dincolo de nivelul dobanzilor care ar putea scadea cu cateva procente, nu trebuie uitate nici celelalte costuri percepute de banci. Unul dintre comisioanele care ar putea creste este cel de analiza a dosarului de credit.

Introducerea unei terte parti in contractul de creditare, care garanteaza pentru client, presupune documente si evaluari suplimentare, pe care evident o sa le plateasca tot clientul. La CEC Bank, evaluarea ipotecii costa 83 de euro.

Cu cat ar putea creste aceste comisioane? Deocamdata nu s-a pomenit nimic despre acest subiect, dar orice modificare in sus poate fi cu greu suportata de catre solicitantul de credit in conditiile in care nivelul acestora nu este deloc mic nici in prezent.

Concret, comisionul de analiza de la BRD se cifreaza in momentul de fata la 1,8%. La Raiffeisen, comisionul de acordare, similar cu cel de analiza de la BRD, este de 1,9%, iar la cel de la Alpha Bank este de 2%.

Bancile ar putea modifica si comisioanele lunare sau anuale, precum cele de gestionare cont. Fiind vorba de credite pe termen lung si foarte lung, o usoara majorare a unor astfel de comisioane poate mari suficient de mult nivelul DAE, astfel incat sa anuleze scaderile de dobanzi.

Nu in ultimul rand, bancile ar putea introduce taxe si comisioane noi, asa cum au mai facut si in trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #casa, #comisioane, #dobanzi, #prima, #scaderi , #stiri Alpha Bank