Un bancher: Am putea finanta IMM-urile care au de incasat de la stat

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 09:32
980 citiri
Un bancher: Am putea finanta IMM-urile care au de incasat de la stat

Scontarea de catre banci a datoriilor statului fata de IMM-uri poate constitui un mecanism pentru fluidizarea fluxurilor de numerar ale firmelor si limitarea dimensiunilor blocajului financiar, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank - una dintre cele mai mari banci de pe piata.

Scontarea inseamna plata imediata de catre banca a unei sume de bani catre o companie in schimbul unui document prin care aceasta cedeaza bancii dreptul de a incasa in viitor o suma de bani.

Multe firme au acum de incasat bani de la stat ca plata pentru bunuri sau servicii ori ca rambursari de TVA dar platile intarzie. Pentru aceasta ar fi insa nevoie de articularea de catre Ministerul Finantelor a unui sistem transparent de monitorizare si avizare a sumelor pe care IMM-urile le au de incasat, datoriile statului urmand a fi inscrise intr-un registru special.

"Acest lucru se poate realiza usor daca guvernul va asocia scadente datoriilor pe care le are catre segmentul corporativ, Ministerul Finantelor putand organiza un registru unic tinut in mod transparent. Atunci, aceste creante vor putea fi scontate de catre sistemul bancar cu un impact imediat asupra fluxului de numerar la nivelul societatilor comerciale", explica Oprescu.


Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#finantare, # scontare, # datorii, # rambursari, # imm , #stiri Alpha Bank