600 de angajati Alro Slatina , disponibilizati pana in septembrie

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 11:56
3165 citiri
600 de angajati Alro Slatina , disponibilizati pana in septembrie

Liderii sindicatelor de la Alro Slatina au sustinut, miercuri, ca actionarul majoritar al societatii, Vitali Macitschi, i-a informat ca pana in luna septembrie numarul angajatilor se va reduce cu 600 de persoane, informeaza corespondentul NewsIn.

Informarea a fost facuta in cadrul intalnirii desfasurata marti seara la sediul din Bucuresti al Vitmeco, actionarul majoritar al uzinei Alro.

Potrivit liderului sindicatului "Aluministul", Constantin Popescu, Macitschi nu a facut referire la data la care se va trece la disponibilizari, ci doar ca reducerea cu 600 a numarului de angajati de la Alro se va face pana in luna septembrie. Popescu a mai sustinut ca reducerea personalului propusa de actionarul majoritar trebuie sa primeasca votul membrilor Consiliului de Administratie, in sedinta urmatoare, pentru a deveni operabila.

"Sindicatele se vor opune unei astfel de hotarari. Daca va fi nevoie, vom scoate iarasi oamenii in strada. Suntem pregatiti sa aparam locurile de munca ale salariatilor din Alro, cu atat mai mult cu cat acum pretul aluminiului de pe bursa nu mai creaza probleme. Pentru a determina patronatul sa renunte la disponibilizarile dorite, vom apela si la Justitie", a afirmat Popescu.

Liderul sindicatului "Aluministul" a precizat ca actionarul majoritar i-a informat si cu privire la faptul ca, datorita stabilizarii pretului la aluminiu la un nivel acceptabil, nu se va mai diminua productia. "Am fost informati ca daca se va depasi pretul actual pe tona de aluminiu de 1.400 USD, exista mari sanse sa se revina la nivelul de productie de la inceputul anului trecut", a afirmat Popescu.

La randul sau, Ion Ion, presedintele sindicatului "Solidaritatea", a declarat ca, pe langa cei 600 de angajati pe care actionarul majoritar doreste sa-i disponibilizeze, alti aproape 300 vor pleca din firma prin externalizarea microcantinei, a serviciului de paza si al celui de curatenie. Acesta a mai sustinut ca, in scurt timp, se va decide in Consiliul director al sindicatului programul de proteste la care se va apela pentru a impiedica patronatul sa opereze disponibilizarile preconizate.

"Cel mai probabil, vom apela si la colegii nostri din tara pentru a ne sprijini in actiunile de protest, pentru ca multi dintr angajatii uzinei se feresc sa participle la proteste pentru a nu suporta repercursiuni din partea conducerii, asa cum s-a intamplat in urma protestelor din decembrie anul trecut. Cred ca vom muta protestele in fata sediului din Bucuresti, pentru ca asta-i doare cel mai mult", a sustinut Ion Ion.

Viceliderul sindicatului ,"Solidaritatea", Radu Stancu, a declarat ca, de la inceputul acestui an, au fost disponibilizati 400 de angajati, iar in 2008 au parasit societatea peste 1.000 de salariati. In acest moment, in Alro mai muncesc 2.800 de oameni.   

Disponibilizarile au fost facute pe baza de voluntariat, cei care au dorit sa plece au primit, in schimb, plati compensatorii cuprinse intre 30.000 de lei si 35.000 de lei, in functie de vechime si de salariul de incadrare.

Conform celor sustinute de liderul sindicatului "Solidaritatea", patronatul a folosit doua variante de plati compensatorii. Una dintre ele prevedea ca persoanele care renuntau la locul de munca primeau, intr-o singura transa, 60% din salariu pentru fiecare an lucrat in uzina si alte prime in valoare de cca 15.000 de lei, sumele primite fiind impozitate conform legii. Cealalta varianta prevede primirea de catre disponibilizat a unei sume cuprinse intre 3.000 lei si 6.000 lei net si salariul de baza pe o durata cuprinsa intre 6 si 24 de luni, in functie de perioada lucrata in societate.

In luna februarie, conducerea Alro Slatina a anuntat ca va reduce productia totala cu circa 25% si ia in calcul chiar diminuarea personalului in 2009, in conditiile economice actuale. Astfel, potrivit datelor companiei, in contextul crizei internationale, care a determinat o scadere a pretului aluminiului si o reducere a cererii in piata, Alro Slatina anunta continuarea, in 2009, a programului de scadere a costurilor prin reducerea capacitatii de productie cu 65.000 de tone si analiza, totodata, posibilitatea reducerii personalului.

Actionarul majoritar al Alro este grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitschi.

#patronat, #disponibilizari, #alro, #slatina, #imm , #stiri Alro