Alro a solicitat un contract pe termen lung sau un parteneriat cu Nuclearelectrica

Duminica, 21 Ianuarie 2007, ora 08:47
1146 citiri

Alro Slatina a cerut, in aprilie 2006, sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru identificarea unor surse ieftine de energie, in lipsa carora grupul risca sa-si sisteze activitatea, si i-a prezentat sefului statului doua solutii, un contract pe termen lung sau un parteneriat cu Nuclearelectrica.

"Noi putem supravietui, in prezent, datorita pretului foarte inalt la metal si eforturilor noastre hotarate de a controla costurile. Totusi, cand pretul metalului va fi din nou in declin si daca aceasta situatie a furnizorilor de energie va persista, viabilitatea pe termen lung al intregului grup Alro va fi amenintata", se arata in memoriul transmis de combinatul din Slatina presedintelui Basescu.

Reprezentantii firmei au apreciat ca Alro are "o mica fereastra ca oportunitate de a imbunatati competitivitatea industriei de aluminiu" din Romania.

"Dar se prognozeaza ca aceasta fereastra se va inchide iar, in curand", spune conducerea Alro, cu referire la conditiile de pe piata, respectiv evolutia pretului aluminiului si a tarifelor la electricitate.

Alro arata ca mai multe companii din industria de aluminiu si-au inchis capacitatile de productie, din cauza costurilor ridicate la energie.

"Dupa cum probabil cunoasteti, unii dintre competitorii nostri infruntandu-se cu astfel de tarife inalte la energie, si-au inchis facilitatile de productie (de exemplu: uzina HAW din Germania) sau au demarat procedurile de inchidere (de exemplu: Alcan Steg din Elvetia si Inota din Ungaria), chiar si la actualul pret al metalului. Multi alti producatori se asteapta sa se inchida, doar daca nu vor putea sa gaseasca o sursa de energie la un pret competitiv", conform Alro.

Grupul a propus doua solutii pentru identificarea unei surse de energie.

Prima se refera la incheiarea unui contractat de furnizare a energiei pe termen lung, de peste 15 ani, cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau alte companii, care ar asigura finantare pentru producatori, si niveluri predictibile ale tarifelor, pentru Alro.

Cea de-a doua solutie consta in crearea unei companii mixte intre grupul Marco, actionarul majoritar al combinatului din Slatina, si Nuclearelectrica, firma care ar fi urmat sa contribuie la capitalul noii firme cu un activ, respectiv Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, aflata in constructie.

Alro ar fi urmat sa foloseasca, la procesul de fabricare a aluminiului, cea mai mare parte a productiei reactorului 2. Necesarul Alro urma sa fie completat cu livrari din partea unuia dintre furnizorii combinatului din acea perioada, compania Hidroelectrica.

In aprilie 2006, Alro primea energie de la Hidroelectrica - 75% din necesar, si de la Nuclearelectrica, pe termen scurt, pana in vara anului trecut.

Conform Alro, tariful energiei furnizate de centrala de la Cernavoda era cu 60% mai mare decat cel al livrarilor Hidroelectrica.

Alro mentioneaza ca a semnat, in decembrie 2995, un act aditional la contractul cu Hidroelectrica pe termen de opt ani pentru furnizarea unei cantitati de 3TWh/an. Tariful agreat cu Hidroelectrica este de 24,57 dolari/ MWh, fara costurile de transport si sistem, asa incat pretul unui MWh la poarta Alro ar ajunge la 31 dolari fara TVA, potrivit memoriului.

Reprezentantii Alro mentioneaza ca, potrivit unui studiu realizat de consultantul international in industria de aluminiu CRU, concurentii occidentali ai grupului platesc un tarif mediu de 22 dolari/MWh.

"Luand in consideratie ca tariful pentru energia hidro este cu aproximativ 40% mai mare decat media mondiala - si chiar cu 60%, daca tinem cont de energia electrica mult mai scumpa de la Nuclearelectrica - acest lucru nu este nicidecum competitiv si ameninta considerabil viabilitatea Alro pe termen lung", potrivit documentului.

Presedintele PC Dan Voiculescu l-a acuzat, joi, intr-o conferinta de presa, pe presedintele Basescu de trafic de influenta, sustinand ca seful statului i-ar fi cerut fostului ministru al Economiei Codrut Seres sa intervina in favoarea unui grup de interese.

Voiculescu a aratat o adresa a societatii Alro, pe care este o adnotare a presedintelui Basescu prin care i se cerea ministrului Seres sa analizeze documentul.

"Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale", ar fi scris seful statului, conform lui Voiculescu.

Memoriul adresat de catre Alro presedintelui a fost transmis agentiei MEDIAFAX, vineri, de catre Administratia Prezidentiala.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)