Alro va continua programul de investitii pentru cresterea capacitatii de productie

Joi, 08 Februarie 2007, ora 07:33
1174 citiri

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (BVB: ALR) a anuntat ca va continua programul de investitii in valoare de circa un miliard de dolari, pentru cresterea capacitatii de productie la unitatile din cadrul grupului si pentru consolidarea pozitiei sale pe piata internationala a aluminiului.

Alro a iesit anul trecut de sub monitorizarea post-privatizare si a realizat investitii tehnologice si de mediu de peste 165 de milioane de dolari, in perioada 2002-2005. Investitiile de mediu au depasit 20 de milioane de dolari, iar compania a primit autorizatia integrata de mediu pe o perioada de 10 ani.

Clauzele sociale asumate in contractul de vanzare-cumparare au fost, la randul lor, respectate, iar compania nu a facut disponibilizari colective si a incheiat contracte de protectie sociala cu sindicatele.

In urma analizei postprivatizare a modului de indeplinire a obligatiilor contractuale, a fost constata indeplinirea tuturor clauzelor contractuale, dintre care cele mai importante sunt obligatia de a realiza investitii de portofoliu in societati din domeniul aluminiului in valoare de 16,6 milioane dolari, prin investitii in SC Alprom SA Slatina si SC Alum SA Tulcea, angajamentul investitional in valoare de 45 milioane dolari asumat de cumparator si realizat integral si preluarea si respectarea, de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, a tuturor drepturile si obligatiile existente in ceea ce priveste Contractul Colectiv de Munca si Acordurile Sociale, precum si contractele individuale de munca in vigoare la data semnarii.

De asemenea, a indeplinit si clauza referitoare la pastrarea numarului de salariati ai societatii angajati cu contract de munca pe durata determinata, existent la data semnarii, respectiv un numar de 3.742 salariati pe durata de valabilitate a acordurilor sociale (pana la 15 august 2006) si, in calitate de actionar majoritar, cumparatorul s-a obligat sa determine societatea sa realizeze programul de conformare si sa respecte obligatiile izvorate din Avizul de Mediu pentru privatizare.

Strategia de dezvoltare aplicata de actionarul majoritar la ALRO demonstreaza angajamentul acestuia fata de companie si respecta intru totul obligatiile asumate la privatizare.

Alro este cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania. Capacitatea sa de productie instalata este de peste 260.000 de tone anual. ALRO este o societate pe actiuni, cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

Principalele piete de desfacere pentru aluminiul produs la ALRO sunt Uniunea Europeana (Italia, Grecia, Germania, Franta, Marea Britanie, Ungaria etc.), Turcia, tarile din zona Balcanilor. Compania exporta, de asemenea, in Statele Unite, Israel, Coreea de Sud si Arabia Saudita. Compania detine certificarea ISO 9001 pentru managementul calitatii, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange - LME).

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)