Analistii Tradeville estimeaza ca actiunile FP vor ajunge la 0,8 lei/actiune

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 14:52
1575 citiri
Analistii Tradeville estimeaza ca actiunile FP vor ajunge la 0,8 lei/actiune

Analistii Tradeville estimeaza ca actiunile Fondului Proprietatea vor ajunge la sfarsitul anului la pretul de 0,8 lei/titlu, avand la baza comparatia multiplului P/B al unor fonduri internationale similare ca valoare a activelor si structurii portofoliului, dupa aplicarea unui discount de 20%, informeaza NewsIn.

Discountul de 20% a fost aplicat pentru lichiditate si transparenta, potrivit unui raport al companiei de brokeraj Tradeville.

La 31 decembrie 2010, valoarea unitara a activului net era de 1,1124 lei, in crestere cu 13,6% fata de 31 octombrie 2010, in timp ce preturile la care s-au tranzactionat actiunile Fondului inainte de listare sunt de aproximativ 0,5 lei/titlu.

Principalele doua obiective ale administratorului Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, sunt realizarea pe termen lung a unui randament superior cresterii PIB-ului nominal al Romaniei si minimizarea diferentei potentiale dintre pretul actiunilor si valoarea neta a activului (VAN).

"Metodologia de investire a administratorului este de tipul bottom-up, bazata pe selectarea actiunilor subevaluate prin folosirea analizei fundamentale. Aceasta abordare se diferentiaza de modelul top-down care implica analizarea intr-o prima faza a contextului macroeconomic, pe urma se aleg acele ramuri ale economiei care au perspective mai ridicate de crestere dupa care se trece la evaluarea companiilor", se mai arata in raportul de analiza al Tradeville SA.

Fondul Proprietatea are o expunere majora pe sectorul energetic (petrol, gaze, energie electrica, energie termica) si pe sectoarele de infrastructura si transporturi.

O mare parte din activele detinute de Fond nu sunt lichide, 68% din portofoliu fiind detineri in companii nelistate la care statul roman este actionar majoritar, iar 80% din active reprezinta expuneri pe sectorul energetic.

Sursele principale de venit a Fondului Proprietatea sunt dividendele distribuite de companiile din portofoliu si dobanzile din depozite.

In 2007 si 2008, dividendele primite de la Petrom, Romgaz si Alro au reprezentat peste 70% din totalul veniturilor realizate din aceasta sursa.

In 2009, cu toate ca Petrom nu a mai distribuit dividende, veniturile au crescut 74% datorita vanzarii unor participatii la societatile din portofoliu.

Analistii Tradeville apreciaza ca "avantajele invesititiei in actiunile Fondului Proprietatea rezida din expunerea pe sectorul energetic din Romania, interesul invesitorilor straini, experienta pe pietele emergente si optiunea administratorului Franklin Templeton de rascumpare a 10% in vederea apropierii cotatiei de valoarea unitara activului net".

De asemenea, discountul mare fata de VUAN-ul calculat la sfarsitul lunii noiembrie, de 1,1124 lei/actiune, dar si diferenta mare intre ultimul pret de tranzactionare pe piata OTC si estimarea Tradeville fac titlurile Fondului interesante pentru investitori".

"Pe langa riscul economic si politic atribuit oricarei actiuni listate pe bursa locala, investitia in Fondul Proprietatea prezinta si alte riscuri: ponderea majoritara a statului in actionariatul companiilor din portofoliu, limitarea drepturilor de vot, concentrarea mare la nivelul emitentilor, ponderea insemnata a detinerilor nelichide din portofoliu si lipsa unei transparente adecvate si conflictul cu statul urmare restructurarii de catre Guvern a sectorului de productie a energiei", se mai arata in raport.

De asemenea, exista riscul ca pe termen scurt fondul sa fie supus unei presiuni mari la vanzare din partea speculatorilor care au cumparat actiuni sau drepturi la actiuni FP cu mult timp inainte de listare. Acest risc ar putea fi insa compensat de un interes major din partea fondurilor straine de investitii. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#dividende, #fp, #actiuni, #Tradeville , #stiri Alro