Desi exista terenuri pentru retrocedari in natura, fostii proprietarii sunt trimisi la Fondul Proprietatea

Luni, 14 August 2006, ora 04:32
1771 citiri

Dupa cum au prevazut atat economistii, cat si reprezentantii societatii civile, straturile de nereguli legate de functionalitatea Fondului Proprietatea, constatate si de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, se ingroasa odata cu aparitia a din ce in ce mai multe voci din teritoriu, care acuza abuzuri fara precedent pe piata funciara. Membrii Sindicatului National al Taranilor si Proprietarilor sustin ca, desi unii proprietari ale caror dosare de retrocedare au fost aprobate au fost directionati catre Fondul Proprietatea, pe motiv ca imobilele detinute nu pot fi inapoiate in natura, terenurile si padurile care le-au apartinut exista, fiind in posesia ori a Administratiei Domeniilor Statului, ori a altor proprietari care nu au nici un drept asupra acestora. Astfel, ei primesc, abuziv, ori actiuni la Fondul Proprietatea, de care nici nu vor sa auda, ori alte terenuri cu valoare mult mai mica.Precedentul creat de decizia CEDO din 20 iulie, prin care o familie din Romania a primit castig de cauza intrucat a considerat ca actiunile la Fondul Proprietatea nu compenseaza valoarea imobilului confiscat de comunisti, a adancit starea de nemultumire generala care planeaza asupra celor deposedati abuziv de catre comunisti, instiintati ca nu pot fi repusi in posesie in natura. In acest sens, reprezentantii proprietarilor considera ca din ce in ce mai multi vor prinde curaj si se vor adresa instantelor internationale.

"Fondul Proprietatea este o gluma proasta care se face pe seama proprietarilor, atata timp cat este evident faptul ca nu va putea acoperi niciodata valoarea bunurilor pierdute", considera presedintele Sindicatului National al Taranilor si Poprietarilor (SNTP), Dan Draghici.

Reprezentantii din teritoriu au dezvaluit faptul ca proprietarii sunt trimisi in mod abuziv spre Fondul Proprietatea, in conditiile in care exista destul teren disponibil, astfel incat retrocedarile pot fi facute in natura. "Numai in judetul Brasov sunt disponibile aproximativ 6.000 de hectare. De exemplu, in comuna Dumbravita, peste 50 de persoane ar trebui sa primeasca terenul fostei IAS, dar li s-a comunicat faptul ca vor primi actiuni la Fondul Proprietatea. Dupa ce au contestat decizia, Administratia Domeniilor Statului a cerut din nou masuratori, tot pe cheltuiala fostilor proprietari, astfel ca tergiversarea solutionarii dosarelor ar putea dura chiar si cativa ani", spune vicepresedintele SNTP, Vasile Baicu.

Mai rau, in alte judete, desi situatia este similara, adica exista destule terenuri pentru retrocedari in natura, nu se solutioneaza nici o contestatie a deciziei de trimitere a dosarului spre Fondul Poprietatea. Reprezentantul SNTP in Gorj, Stelian Paveloiu, sustine ca terenurile au fost deja vandute baronilor locali si marilor puteri industriale, in speta Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, astfel ca proprietarii, practic, nu mai au nici o speranta de recuperare a pamantului, fiind de notorietate puterea traficului de influenta a magnatilor din aceasta zona. "Oamenilor li se spune ori ca dosarul le-a fost respins pentru ca nu au facut dovada proprietatii, desi ei au toate actele la dosar, ori sa mearga la Fondul Proprietatea, de care ei nici nu vor s-auda, ori li se dau alte parcele, care, de multe ori, nu ajung nici la 10% din valoarea celor care li se cuvin", a afirmat Paveloiu.

Totodata, presedintele SNTP, Dan Draghici, si-a exprimat nemultumirea ca nici un reprezentant al proprietarilor nu a fost invitat, in luna februarie, la sedinta Autoritatii Nationale pentru Restutuirea Proprietatilor, in cadrul careia au fost alesi aproape 100 de evaluatori ai valorii bunurilor detinute de cei care au fost deposedati abuziv si care vor beneficia de masuri compensatorii. "Nici astazi nu stim care au fost criteriile de selectie a acestor evaluatori, desi ei sunt factori cruciali in acest proces de restituire a proprietatii", a conchis Draghici.

Fondul Proprietatea a fost constituit pentru asigurarea resurselor financiare necesare acordarii de despagubiri catre persoanele indreptatite, aferente imobilelor care nu pot fi restutuite in natura. Ieri, producatorul de aluminiu Alro Slatina a platit Fondului Proprietatea dividende aferente anului 2005 in valoare de 8,73 milioane de lei, corespunzatoare participatiei de 18,17% care revine fondului. In urma cu o saptamana, fondul a incasat dividende in valoare de 18,5 milioane de euro de la Petrom.

Bloombiz