Topul celor mai valoroase 100 companii din Romania

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 09:33
2724 citiri
Topul celor mai valoroase 100 companii din Romania

Petrom, Orange si Vodafone sunt cele mai valoroase companii din Romania, insa fiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut.

Potrivit topului celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicat de Ziarul Financiar in colaborare cu casa de investitii Capital Partners, Petrom a fost evaluata, ca si BRD, Alro, Transgaz sau Transelectrica, pe baza capitalizarii bursiere la 30 septembrie 2008.

Pentru restul companiilor, valorile au fost obtinute pe baza tranzactiilor similare ale altor companii din sector sau pe baza multiplilor derivati din valoarea unor companii de acelasi profil cotate pe bursele straine.In top nu mai sunt decat 13 companii listate pe Bursa, jumatate fata de anul trecut, din cauza crizei financiare si a scaderii actiunilor.

De asemenea, valoarea companiilor necotate a fost ajustata puternic in jos.Topul este realizat pe baza datelor din 2007, disponibile la Registrul Comertului, dar multiplii luati in calcul sunt ajustati la nivelul lunii octombrie 2008.Primele cinci companii au fost premiate joi seara in cadrul Galei ZF 10 ani, la care au participat lideri de companii, oameni de afaceri si cele mai inalte oficialitati ale statului.