Amazon renunta la artificii fiscale si incepe sa plateasca taxe in tarile UE

Luni, 25 Mai 2015, ora 14:39
3444 citiri
Amazon renunta la artificii fiscale si incepe sa plateasca taxe in tarile UE
Foto: Hipertextual

Gigantul american Amazon a inceput sa declare venituri in diverse tari europene si nu doar in paradisul fiscal Luxemburg, dupa presiunea facuta de Comisia Europeana pe tema impozitelor platite de corporatii.

Schimbarea in modul de operare al companiei a intervenit de la inceputul acestei luni, dupa cum afirma un purtator de cuvant al Amazon. Pana acum, Amazon a realizat noi structuri in Marea Britanie, Germania, Italia si Spania, arata portalul Market Watch.

Schimbare radicala

Miscarea facuta de Amazon reflecta o schimbare radicala in strategia companiei privind evitarea taxelor. Aceasta reprezinta si o presiune pusa pe alti giganti IT de a recurge la aceeasi politica.

In functie de alocarea costurilor, Amazon poate obtine in continuare venituri semnificative pe piata europeana, date fiind diferentele majore inregistrate in sistemele fiscale ale statelor membre UE.

Comisia Europeana a declansat o ampla verificarea a modului in care companiile multinationale folosesc artificiile fiscale oferite de diverse state pentru a evita plata impozitelor pe profitul realizat in Europa.

Oficialii europeni au deschis deja mai multe dosare vizand intelegerile semnate intre diverse corporatii, inclusiv Amazon, si statele cu statut de paradis fiscal de pe continent.

In ianuarie, inspectorii de concurenta care analizeaza cazul Amazon au mentionat ca modul de impozitare din Luxemburg poate oferi un avantaj neloial si ilegal in fata concurentei.

Pusi sub presiune

Alte probe evidente in dosirea veniturilor in paradisuri fiscale le reprezinta cele din dosarele Apple si Starbucks, aflate de asemenea pe masa de lucru a investigatorilor europeni.

Reprezentantii companiilor sustin ca nu au beneficiat de vreun tratament preferential in relatia lor cu statele care au un sistem fiscal relaxat. Amazon face si obiectul unor dosare privind practicile din piata digitala din UE.

Dincolo de anchetele initiate de Bruxelles in aceste cazuri, guvernele unor tari europene au demarat investigatii pe cont propriu privind posibile evaziuni derulate de corporatii pe piata locala.

In Franta, autoritatile au pus tunurile pe companiile americane, in special pe Google, ceranu-le sa plateasca impozite retroactiv.

In cazul Google, directorii companiei sunt acuzati ca nu au mai declarat profitul obtinut pe piata din Franta, inregistrandu-l direct in Irlanda, unde compania beneficiaza de un impozit redus.

Reprezentantii Google au replicat ca s-au conformat intocmai prevederilor legale din fiecare tara in care opereaza.

Inclusiv Marea Britanie a introdus de curand o crestere a impozitelor pentru companiile multinationale banuite ca ar incerca sa evite plata taxelor.

In insula, Amazon a platit un impozit de 4 milioane de lire sterline pentru profitul de 449 milioane lire obtinut in 2013.

Reprezentantii companiei sustin ca au luat in calcul diversificarea structurilor din Europa inca de acum doi ani.

"In mod constant verificam structura afacerii pentru a ne asigura ca suntem in masura sa oferim cele mai bune servicii clientilor si pentru a completa lista de produse si servicii puse la dispozitia lor", a declarat un purtator de cuvant al companiei.

#dosare evaziune corporatii, #impozite corporatii UE, #practici anticoncurentiale piata UE , #Cifra de afaceri