Actiunile LinkedIn au luat-o razna. Se apropie un bubble 2.0?

Sambata, 21 Mai 2011, ora 10:40
2469 citiri
Actiunile LinkedIn au luat-o razna. Se apropie un bubble 2.0?

Este posibil sa asistam la producerea unui nou bubble in industria internetului. De cateva luni, activitatea frenetica in domeniul social network a crescut teama ca istoria se repeta. Cei care au trait bubble-ul internetului 1.0, in urma cu 10 ani, stiu ca posibilitatea este foarte mare.

Repararea bubble-ului trecut s-a facut prin renuntarea masiva la locuri de munca si disparitia a sute de companii. Nimeni nu contesta faptul ca inflamarea bubble-ului este distractiva. Pe panta ascendenta, salariile cresc, antreprenorii fac milioane si fondurile de investitii se bat pe fiecare actiune.

Toate acestea par a se intampla si acum, conform revistei Forbes. In Silicon Valley, se da o lupta nebuna pe inginerii talentati, iar veniturile noilor companii urca pana la cer. Din alte puncte de vedere, situatia actuala nu se aseamana deloc cu primul bubble al internetului. Cea mai vizibila diferenta este ca, pana acum, toata actiunea s-a desfasurat pe piata de capital, sau cel putin, pe nou aparuta piata secuntara. Au fost doar cateva listari, in afara de tranzactiile din internetul chinezesc care au provocat agitatie.

Dar multi dintre cei mai importanti jucatori din social networking au aratat semne ca se indreapta incet spre iesire. Facebook nu s-a aliniat inca, si nici Twitter, Zynga sau Grupoun nu au facut-o.

Performanta ireala la bursa

Skype s-a hotarat sa fie cumparata de Microsoft pentru 8,5 miliarde de dolari. Zillow a avut o strategie asemanatoare, la fel ca si Pandora. Acestea sunt miscari similare cu cele care au dus la explozia listarilor din 1999. Iar daca ne uitam la performanta ireala a actiunilor LinkedIn din prezent, nu avem cum sa nu ne gandim ca procesul nu se va accelera.

Tot ce tine de listarea LinkedIn este incredibil. Doar acum cateva zile, compania a crescut nivelul pretului estimat pentru tranzactionare la 42-45 de dolari, de la un nivel anterior de 32-35 de dolari. Tranzactionarea s-a incheiat la 45 de dolari miercuri noaptea. Dar bursa a deschis apoi cu 83 de dolari, depasind 100 de dolari la mijlocul sedintei, ceea ce a dus valoarea companiei la peste 10 miliade de dolari. Tranzactiile palesc in comparatie cu nebunia din timpul bubble-ului trecut, dar evolutia din primele zile de listare a LinkedIn este cea mai impresionanta din ultimii 10 ani.

In timpul sedintei bursiere de pe 18 mai, LinkedIn a atins punctul in care valora de 41 de ori mai mult decat veniturile pe care le-a realizat in 2010. Daca am aplica acest algoritm in cazul Facebook, care a raportat venituri de 1,86 de miliarde de dolari in 2010, compania ar valora 77 de miliarde de dolari.

Acest lucru ar face Facebook cea mai valoroasa companie publica de internet din lume, dupa Google si Amazon. Dar astfel de calcule sunt nebunesti. Aproape nicio companie nu poate sustine o evaluare de 40 de ori mai mare decat veniturile. Intr-un astfel de caz, Apple ar fi evaluata la 2,7 trilioane de dolari.

Sigur, LinkedIn creste rapid. Veniturile s-au dublat in 2010, pana la 243 de milioane de dolari si are 100 de milioane de utilizatori. Site-ul a devenit o unealta foarte valoroasa pentru relatiile de business si gasirea de joburi sau de angajati. Dar nu produce prea multi bani. Profitul din 2010 a fost de sub 3 centi pe actiune. Veniturile per utilizator sunt de aproximativ 2,5 dolari pe an, ceea ce este foarte putin.

Foamea aratata de piata pentru actiunile LinkedIn este o dovada de efervescenta speculativa produsa de curand si pe piata argintului. Aici nu este vorba despre ratiune, ci despre vise si imaginatie. Riscurile sunt evidente. Sa cumperi actiuni LinkedIn la un pret de 20, 30 sau chiar de 40 de ori mai mare decat veniturile realizate de companie in ultimul an este un joc foarte riscant. LinkedIn este o companie reala cu o crestere impresionanta. Dar este evaluarea curenta rationala?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni linkedin, #amazon, #cv linkedin, #google, #internet bubble, #listare bursa linkedin, #locuri munca linkedin, #skype, #social network, #venituri linkedin , #stiri Amazon