Amazon ramane cel mai mare magazin online

Luni, 05 Februarie 2007, ora 04:24
1585 citiri

Comform celor mai recente rezultate financiare, Amazon.com a avut pe ultimul trimestru din 2006 incasari de 3,99 miliarde de dolari in crestere cu 34% fata de finalul lui 2005, peste asteptarile analistilor. Profitul net al companiei a scazut, insa adevarat cauza sunt investitiile pentru dezvoltare realizate de Amazon.

Profitul net s-a cifrat pe trimestrul patru al anului trecut la 98 de milioane de dolari, fata de 199 milioane de dolari in aceeasi perioada din 2005. Cu toate acestea, profitul a fost de asemenea peste asteptarile de pe Wall Street, analistii anticipand un rezultat mai mic tocmai din cauza cheltuielilor mari. Pe de alta parte si taxele mai mari platite au erodat rezultatele companiei americane. Rezultatele facute publice de Amazon.com au facut ca valoarea actiunilor companiei sa creasca cu 6% in urma tranzactiilor realizate la scurt timp dupa prezentarea cifrelor.

Amazon a invesit puternic in ultimul timp pentru a-si dezvolta afacerea dincolo de carti si CD-uri cu muzica, business-ul traditional al companiei. Aceste investitii au facut ca profitul Amazon sa fie mai mic decat anul anterior. Printre ultimele obiecte adaugate de Amazon la vanzare se numara laptele si iaurtul, dupa ce a inceput comertul online cu mincare in 2004-2005.

Date fiind rezultatele pozitive, responsabilii Amazon spun ca veniturile pe intregul an 2007 se vor cifra la aproximativ 13-13,7 miliarde de dolari, cifra de asemenea peste asteptarile celor mai optimisti analisti. Compania a mai precizat ca a investit puternic in optimizarea site-ului web pentru a avea vanzari mai mari. Cu toate acestea, spun specialistii, traficul este mai mic decat cel inregistrat de principalul rival al sau, site-ul de licitatii online eBay.

Analistii de pe Wall Street spun ca se asteptau la incasari de 3,78 miliarde de dolari. Compania estimase anterior ca va realiza 3,65 miliarde de dolari in acest trimestru. Oricum veniturile inainte de taxe si impozite (profit operational) a fost de 197 milioane de dolari, fata de cifra anticipata de 145 milioane de dolari.

Amazon.com spera ca anul acesta profitul se va imbunatati simtitor, aproape de patru ori fata de 2006 sau de doua ori decat cel din 2005. Cifra vehiculata este de 355 milioane de dolari, poate chiar 500 de milioane. Analistii estimeaza ca firma nu va atinge pragul de 13 miliarde de dolari incasari, ci mai degraba spre 12,57 miliarde. De asemenea, ei spun ca profitul va fi mai modest.

Primul trimestru al 2007, care face trecerea dupa sezonul sarbatorilor si prefigureaza vanzarile de Pasti si din sezonul cald, nu va aduce companiei 3 miliarde de dolari, ci 2,85 miliarde de dolari. Analistii de asemenea spun ca se asteapta la circa 2,77 miliarde de dolari.

Fondatorul companiei si director executiv (CEO), Jeff Bezos, a declarat ca va continua politica de crestere a incasarilor si profitului, pentru a linisti temerile actionarilor. Unii din ei continua sa fie nemultumiti pentru ca de ani de zile, desi face afaceri de miliarde de dolari, Amazon nu gaseste o cale spre profitabilitatea reala.

<b>Bloombiz</b>