Batalia librariilor virtuale: Facebook va detrona Amazon in piata ebook-urilor?

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 16:43
2685 citiri
Batalia librariilor virtuale: Facebook va detrona Amazon in piata ebook-urilor?
Foto: www.geeky-gadgets.com

Intreg scandalul Amazon-Hachette a dat castig de cauza editurii americane, retailerul online neavand voie sa coboare pretul de comercializare a unei carti de la Hachette sub pragul de 9,99 dolari. Pentru moment, situatia pare stabila, cota de 65% detinuta de Amazon in vanzarea cartilor in forma ebook nefiind contestata.

Insa ape adanci se ascund sub conflictul generat de reclamatia depusa de editura Hachette impotriva metodelor de impunere a preturilot practicate de Amazon. In viziunea comentatorilor publicatiei Bloomberg, ne putem astepta chiar la o rasturnare de situatie prin eliminarea Amazon din lumea librariilor virtuale.

Creatie si comert

Viziunea care i-a alarmat pe editori a fost una destul de simplista: intai, Amazon reduce pretul, apoi reduce comisionul editorului, dupa care elimina editura. Numai ca lucrurile nu tind sa stea deloc asa. In urmatorii 5-10 ani, chiar Amazon ar putea sa se trezeasca eliminat de pe piata ebook-urilor.

In 2007, la lansarea dispozitivului Kindle, destinat lecturarii cartilor si ziarelor online, ebook insemna automat Kindle. Necesitatea unui dispozitiv electronic pentru lectura li s-a parut terifianta in prima faza reprezentantilor din toata lumea. Numai ca, la doi ani dupa Kindle, Noble&Barnes completa aresenalul soarecilor de biblioteca online cu un alt dispozitiv: Nook. Al treilea competitor intrat in batalia librariilor electronice, Apple, a adaugat pietei iPad-urile si mazinul virtual iBooks.

Evolutia in domeniu a fost in cele din urma privita cu ochi mai ingaduitori, mai ales ca Apple nu a incercat o interventie in forta pentru stabilirea valorii comerciale minime pentru creatiile literare comercializate prin iBooks.

Piata ebook-urilor s-a dezghetat si ea, ajungand la aproximativ 3 miliarde de dolari, iar valoarea acesteia va atrage in curand atentia altor giganti IT.

Libraria Facebook

Social media va avea cu siguranta un cuvant de spus in viitorul comertului cu carti. Pana acum, social media a dat peste cap evolutia canalelor media clasice. La aceasta ora, Facebook este locul unde divertismentul este impartasit, comentat, distribuit si, in cele din urma, impus ca forma de publicitate. Pana la un eventual pas al editurilor de a-si comercializa singure variantele electronice ale volumelor numai este mult.

Pare mult mai credibil ca, in viitor, editurile sa se asocieze pentru crearea unei platforme comune de cititori pe Facebook pentru a-si prezenta diferite ebook-uri platind doar un cost de 50 de centi pentru postarea unui titlu decat sa achite constant un comision de 30% unui retailer online.

Probabil socul recentelor scandaluri pe tema impunerii pretului minimal nu i-a mai lasat pe editori sa isi calculeze rapid urmatorii pasi in derularea comertului cu produse literare electronice, dar cu siguranta acestia vor incerca sa bata Amazon cu propriile arme ale retailerului. Caci, pana la urma, aceasta a si fost reteta de la care a evoluat compania lui Jeff Bezos: a creat o platforma virtuala pe care a expus marfa dorita de public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#librarii virtuale, #conflict Amazon Hachette, #vanzari ebook uri , #stiri Amazon