Cum sa vinzi pe internet

Vineri, 26 Octombrie 2007, ora 10:00
10172 citiri
Cum sa vinzi pe internet

Internetul este un mediu de promovare, de comunicare si interactiune cu clientii excelent, iar tot mai multe firme descopera ca merita sa se promoveze online si chiar sa-si desfasori afacerile in spatiul virtual. Si de ce n-ar face-o? Vanzarile online au costuri mai reduse decat cele traditionale, iar produsele sunt disponibile si dincolo de spatiul geografic in care compania activeaza. Daca te-ai hotarat ca vrei sa vinzi online, SMEToolkit.org iti spune care sunt primii pe care trebuie sa-i faci.

Daca vrei sa ai suuces in vanzarile online, trebuie sa vezi bine unde se incadreaza produsele tale pe piata si sa ai o idee clara cu privire la obiectivele de vanzari. De asemenea, trebuie sa stii cum sa ajungi la clientii virtuali si cum sa le satisfaci cerintele.

Nu toate produsele sunt potrivite pentru a fi vandute online. Cele care se vand cel mai bine sunt produsele de consum cum ar fi, de exemplu, cartile, CD-urile sau DVD-urile, electronicele - computere, MP3 playere etc., produsele rare (monede, articole de colectie etc.). De obicei, acele produse care se vand bine din cataloage se pot vinde bine si pe internet.

Inainte de a te arunca inainte in comertul pe internet, opreste-te putin si studiaza-ti concurenta. Daca produsele tale sunt deja vandute de un comerciant online mare, s-ar putea sa nu te descurci prea bine. Cel mai bine e sa te concentrezi pe o nisa. De exemplu, daca ai o mica librarie online, o sa te bati cu giganti ca Amazon.com sau Barnes and Noble. Daca, in schimb, te specializezi ca prima librarie online de carti pentru copii sau, si mai bine, de carti cu poze pentru copii, s-ar putea ca vanzarile tale sa fie mai mari.

Iata intrebarile pe care trebuie sa ti le pui inainte de a incepe o afacere pe internet:

1. Ce rol va juca site-ul in strategia mea generala de vanzari?

Inainte de a-ti construi site-ul gandeste-te ce rol va juca acesta in afacerea ta. Va fi principalul canal de vanzare sau pur si simplu un mod de a-ti rotunju veniturile existente? Acest lucru te va ajuta sa-ti concepi site-ul mai bine, sa faci selectia produselor pe care le ve comercializa prin intermediul lui, modalitatile de plata si procesarea comenzilor. Fa-ti un plan care sa includa nu numai obiectivul plasarii afacerii pe internet, ci si estimari financiare, probleme pe care ai putea sa le intampini etc.

2. Ce ar trebui sa contina site-ul meu?

Cand iti concepi site-ul gandeste-te de ce fel de informatii vor avea nevoie clientii tai ca sa iti cumpere produsele. Studiaza alte site-uri de vanzari, atat pe cele care iti plac, cat si pe cele pe care nu le suferi, de la fiecare vei avea ceva de invatat. Grafica ar trebui sa fie clara si in ton cu ceea ce vinzi. Navigarea trebuie bine gandita, sa fie clara si intuitiva, iar modalitatile de a comanda si cele de plata trebuie explicate si ele foarte bine.

3. Unde este cel mai bine sa-mi vand produsele?

"Vadul" site-ului tau este la fel de important ca si in cazul in care ai avea un magazin normal. Hotaraste-te daca vrei ca site-ul tau sa faca parte dintr-un "mall" online sau saca vrei sa fie independent. Mall-urile online - site-uri care inchiriaza spatiu comerciantilor online - nu au avut un succes atat de mare pe cat se spera. Mai bine s-au descurcat "mall-urile" specializate - cele care se centreaza pe o anumita tema, cum ar fi muzica, golf etc. Daca iti faci un site independent, vei avea un control mai mare asupra afacerii, dar va fi nevoie de mai multa munca. Va trebui sa-ti identifici clientii-tinta, sa gasesti modalitati de a-i aborda si sa te ocupi de comenzi si de livrari.

4. Cum voi obtine bani din vanzarile online?

Pentru a aduna cat mai usor bani din vanzarile pe internet, clientii trebuie sa poata plati cat mai usor. Cea mai convenabila solutie de plata este cea prin card. Pentru acest lucru ai nevoie de un cont special de comerciant. Daca deja ai statut de comerciant, ai nevoie de o aprobabre sa poti primi plati prin internet.

Cu toate ca plata online este foarte convenabila atat pentru client, cat si pentru comerciant, unora dintre clienti nu le place in mod deosebit sa comande pe internet, asa ca pentru ei ar fi bine sa pui si optiunile de comanda prin telefon, prin fax sau prin posta.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...